≫ 

Šta je izazvalo avionsku nesreću u Moskvi? Udar groma bio je prva teorija, ali stručnjaci imaju drugačije mišljenje (FOTO) (VIDEO)

Iskusni vazduhoplovci kažu za ruske medije da je uzrok tragedije mogao biti kratak spoj, a ne isključuju ni kriminalnu aktivnost

  • 8

U toku je istraga o uzroku požara koji je zahvatio avion na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, ali teorije o tome šta je moglo da dovede od ove katastrofe već su iznete u javnost od strane stručnjaka.

Avion SU1492 poleteo je sa Šeremetjeva za Murmansk, ali se ubrzo vratio, pao na pistu i zapalio. Život je izgubila 41 osoba.

U požaru u avionu poginula je 41 osoba Foto: Tanjug/AP

I Aeroflota i ruski Istražni komitet su počeli da ispituju tragediju, a brojne teorije su se pojavile u javnosti, između ostalog i ona da je avion udario grom.

- To je moguće, ali malo verovatno. Mada su gromovi primećene u tom području u nedelju 5. maja, avioni su dizajnirani da izdrže udare gromova. Nekada im ona nanese štetu, ali ta šteta je minorna i ne može doseći taj kapacitet da zbog nje izgubimo ceo avion - rekao je Žak Astre, procenjivač sigurnosti u vazduhoplovstvu, za Rusija Danas (RT).

Astre ocenjuje da je "vrlo verovatno" uzrok nesreće problem sa elektroinstalacijama. Isto smatra i Sultan Hali, bivši viši oficir za pakistansko ratno vazduhoplovstvo i iskusni pilot.

Udar groma samo je jedna od teroija šta je to moglo da obori avion Foto: Tanjug/AP

- Obično je krivac kratki spoj na kablovima, što je možda i ovde slučaj - rekao je Hali za RT.

On je dodao da je vatra koju izazovu instalacije "najužasnija stvar" koja može da zadesi jednog pilota, jer ona ima mogućnost da prekine svaku komunikaciju sa zemljom.

- Kada izgubite komunikaciju, sami ste, sve je na vama - objašnjava Hali.

Pre nego što su zbog hitnog problema ponovo sleteli na Šeremetjevo, posada aviona je prijavila problem sa radiom, dok je kružila iznad Moskve.

Istraga je u toku Foto: Tanjug/AP

Na snimku sa sigurnosnih kamera vidi se da je avion pri sletanju najpre udario nekoliko puta glavom o tlo, ponovo poleteo, ali je tada buknula vatra.

Astre pretpostavlja da je vatra uzrok baš tog teškog sletanja, jer je avion zapravo tri puta udario u zemlju pre nego što se ceo zaustavio na njoj.

- Sudeći po snimku, čini mi se da su pri udarima o zemlju oštećeni rezervoari za gorivo i otuda toliki dim i vatra  - kaže on.

Hali je dodao da stajni trap aviona ne bi tako pao, da već nije bio oštećen ozbiljnim požarom. Kako je rekao, iako se trenutno veoma malo zna o incidentu, "postoji mogućnost, koliko god ona bila minorna, da je nesrećeu u avionu uzrokovala i kriminalna aktivnost".

Oba stručnjaka pohvalila su hrabrost posade, koja je hladne glave uspela da evakuiše što je više putnika mogla.

Avion: Avion na aerodromu u Moskvi u plamenu, ima mrtvih

(Telegraf.rs/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aviator

    6. maj 2019 | 08:55

    Avion je izgubio komunikaciju posle poletanja oko 10000 feeta ostao u holdingu jedan krug i odlucili su da se vrate na Sheremetyevo u povratku na sletanju dosao je prebrzo poravnao visoko , u drugom pokusaju sletanja je previse podigao prednji deo aviona udario repom u pistu gde je stajni trap kolapsirao a rep zbog udarca i trenja je zahvacen pozarom i vatra je progutala zadnji deo aviona.Svi avioni imaju static discharge probes danas nikakav udar munje nije postojao .

  • aviator

    6. maj 2019 | 09:05

    Na zalost ljudi su izgubili zivote saucesce porodicama . Snimci sletanja postoje i istraga ce utvrditi sta se desilo jedan manji problem je doveo do katastrofe ali ko moze biti sudija u ovim situacijama . Iz svake nesrece se na zalost mnogo toga nauci i primeni u nasem poslu . Treba se uzdrzati od nestrucnih i nepristojnih komentara jer cinjenice postoje .

  • aviator

    6. maj 2019 | 08:34

    Usrok pozara je tailstrike avion je udario repom o pistu i zapalio se na zalost greska pilota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA