Novi detalji tragedije u Moskvi: Vatra je za nekoliko minuta progutala zadnji deo aviona, čudo je da je iko preživeo (FOTO)

U avionu je bio i gradonačelnik jednog ruskog grada na severu zemlje

  • 0

Gradonačelnik malog grada na severu Rusije jedan je od preživelih putnika koji se nalazio u avionu koji se zapalio na moskovakom aerodromu "Šermetjevo".

U svojoj ispovesti nakon nesreće kaže da je video udarac munje u avion, a pohvalio je i prisebnost putnika i osoblja tokom evakuacije.

- Čuo sam dva glasna udarca, okrenuo sam glavu i video bljesak negde kod motora - rekao je Vladimir Jevmenkov za TASS.

Avion se nakon udara munje vratio na glavni aerodrom u Moskvi odakle je i poleteo, ali je prisilno sletanje pošlo naopako, pa je avion udario u pistu, odskočio i zapalio se.

Foto: Tanjug/AP

Jevmenkov je naveo da je drugi udarac u pistu prouzorkovao požar.

- Ljudi su stajali u prolazu, dozvoljavajući onima ispred da izađu... Da su svi istovremeno požurili, svi bismo pali i poubijali jedni druge - rekao je on.

Evakuacija se odvijala, kako je opisao, u potpunom mraku, međutim on nije osećao dim i nije znao šta se događalo pozadi u drugoj kabini.

U nesreći je poginula 41 osoba, preživelo je njih 37. Zvaničnici i dalje vode istragu o ovoj tragediji.

Foto: Tanjug/AP

Udari munje u avione nisu neobični i godišnje ih se dogodi na hiljade. Međutim "superdžet 100" nije običan avion, već supermoderan i lagan, a funkciju zaštite od udara groma preuzima posebna metalna mreža koja se postavlja na obod letelice.

Prvi izveštaj pokazuje da je udar munje oštetio niz uređaja. Pilot je doneo odluku o povratku na pistu i prisilno sletanje, a zbog neispravnih instrumenata, repom je udario u tlo, odskočio i ponovo se vrati na pistu. U tom trenutku na repu aviona izbio je požar koji je u nekoliko minuta progutao skoro celi avion i više od polovine putnika koji su se u njemu nalazili.

- Pravo je čudo da je iko preživeo - potvrdio je jedan od očevidaca nesreće koji je samo nekoliko sati kasnije trebalo da poleti u sličnom avionu. Nije se ukrcao.

Pogledajte video: Od ruskog aviona ostao samo garež i tela 41 osobe, ostaci uklonjeni sa piste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA