Tramp najavio povećanje carine na kineske proizvode na 25 odsto, Kina bez odgovora

- Odnos između predsednika Sija i mene ostaje veoma jak, i razgovori u budućnosti će se nastaviti - napisao je Tramp

  • 8

Američki predsednik Donald Tramp naložio je pokretanje procesa povećanja carine na "sve preostale kineske robe" u vrednosti od 300 milijardi dolara.

U saopštenju objavljenom u petak, Trampov glavni trgovinski pregovarač Robert E. Lajthajzer saopštio je da SAD razmatra povećanje uvoznih carina na gotovo sve kineske proizvode.

Ranije u četvrtak, SAD su povećale carinu na kinesku robu vrednu 300 milijardi dolara, sa 10 na 25 odsto dok su pregovori o trgovinskom sporazumu zastali nakon što je Peking vratio neke od uslova nacrta sporazuma.

Sji Đinping, forum Pojas i put, Peking Kina još nije odgovorila na najnoviji predlog cena; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Tokom protekla dva dana, Sjedinjene Države i Kina su održale otvorene i konstruktivne razgovore o statusu trgovinskih odnosa između dve zemlje. Odnos između predsednika Sija i mene ostaje veoma jak, i razgovori u budućnosti će se nastaviti. U međuvremenu, Sjedinjene Države su uvele tarifu za Kinu, koja može ili ne mora biti uklonjena u zavisnosti od toga šta će se dešavati u pogledu budućih pregovora", napisao je Tramp na svom profilu.

Kako su pregovori na visokom nivou između SAD i Kine koji su počeli u četvrtak okončani u petak bez ikakvog pomaka, Lajthajzer je rekao da je Tramp odlučio da povećaju carine za dodatni kineski uvoz od 300 milijardi dolara.

- Predsednik nam je takođe naredio da započnemo proces podizanja carina na suštinski sav preostali uvoz iz Kine - izjavio je on.

Kina još nije odgovorila na najnoviji predlog tarifa. Peking je ranije obećao da će preduzeti "neophodne protivmere" u znak odmazde za povećanje cena koja je već na snazi.

(Telegraf.rs/rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mova

    11. maj 2019 | 08:48

    Evo od koga su šipoši dobili pelcer za sankcije od 100 procenata.Samo da znaju da se sve vraća i plaća.

  • Rs

    11. maj 2019 | 08:40

    Koliko su zli i zavidni to nije zdravo

  • Cika Velja

    11. maj 2019 | 10:00

    Bez pecata "zveri" na celu,nema trgovanja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA