Kuba se vratila u svoje "devedesete": Rafovi prazni, redovi po celu noć, tuku se zbog piletine (FOTO) (VIDEO)

Umorni od višesatnih čekanja u redovima, Kubanci su pokrenuli "La cola challenge" (izazov reda) na društvenim mrežama

  • 11

Kuba se sa svojim sistemom nalazi zaglavljena između dva sveta: komunističkog i postkomunističkog u koji tek bojažljivo pokušava da zaviri. Zaglavljena je i između dva viđenja: romantizovanog prikaza siromašne zemlje u kojoj su svi srećni i bolne oskudice, redova, pravog siromaštva.

Ipak, ovolike redove poslednjih meseci ni sami Kubanci ne pamte još od svojih "devdesetih".

Ovog proleća na Kubi ozbiljno nedostaje hrana. Traži se koji kilogram pasulja, piletine ili pirinča, nedostaju jaja, sredstva za higijenu...

Američke sankcije slamaju ovu zemlju koja uvozi između 60 i 70 posto namirnica, a izostaje i pomoć iz Venecuele, države koja joj je pomagala, pre svega u gorivu, sve dok ta pomoć nije smanjena...

Umorni od višesatnih čekanja u redovima, Kubanci su pokrenuli "La cola challenge" (izazov reda) na društvenim mrežama, pa slike bede sada može videti čitav svet...

A redovi su nekad i od večeri do jutra. Mladi i stari, kao zbunjeni, stoje i čekaju svoj komad mesa, litar ulja i veknu hleba.

Jedan Kubanac zabeležio je čak i tuču oko piletine. Ali ne zbog pune korpe jeftinog mesa, već retke prilike da se na porodičnom ručku zaista i nađe meso.

Situacija je takva da ko god ne poznaje nekoga ko će mu na vreme javiti gde će stići roba, dezorijentisano luta ulicama čekajući da se negde začuje "luk", "jaja", "sardina"... A onda se u roku od pet minuta tu stvaraju redovi.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    11. maj 2019 | 17:18

    Само да им Амери уведу демократију и има да им сване!

  • Kunta Kinte

    11. maj 2019 | 17:23

    Samo da prihvate original Americke lance oko vrata i bukagije na nogama i bice jos jedna presrecna kolonija demokratskog uredjenja!

  • Nikolas

    11. maj 2019 | 19:02

    STA !!!AMERI IH OPET PRITISKAJU???!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA