• 7

U ovoj američkoj državi abortus je zabranjen, osim u jednom slučaju: Onima koji ga urade preti doživotna kazna

Senat države usvojio je zakon sa 25 glasova za, dok je protiv bilo 6 ljudi

  • 7

Zakonodavci u Alabami doneli su zakon o zabrani abortusa u državi, koji je postavljen kao najstroži takav zakon SAD, piše BBC.

Senat te države usvojio je zakon sa 25 glasova za, dok je protiv bilo 6 ljudi.

Pobačaj bi po novom zakonu bio krivično delo i kažnjavao bi se s 99 godina zatvora ili čak doživotnim zatvorom za onoga ko ga odobri ili sprovede.

Zakon o odbrani ljudskog života, HB 314, svrstao bi pobačaj u kategoriju prekršaja prvog stupena, a pokušaj pobačaja u kategoriju prekršaja trećeg stepena.

Jedini izuzeci su slučajevi u kojima je "pobačaj nužan da bi se sprečio ozbiljan rizik za zdravlje majke nerođenog deteta".

Abortus, protest

Foto: Tanjug/AP

Demokratski zastupnik Džon Rodžers, koji se zalaže za pobačaj, rekao je kako su "neka deca neželjena pa je svejedno hoće li ih ubiti sada ili kasnije".

Republikanac Bredli Birn, koji će se 2020. kandidovati za mesto senatora umesto sadašnjeg senatora Daga Džonesa, odgovorio je Rodžersu na Titeru.

- Odvratno je da savezna država Alabama ima senatora koji besramno brani pobačaj i odbija se suprotstaviti ovoj vrsti ekstremizma koji pokazuju članovi njegove stranke u obrani nevinog ljudskog života - napisao je on.

Nacionalna organizacija za žene nazvala je zabranu "neustavnom" i rekla da je to "transparentan napor da se podigne politička podrška kandidatima za borbu protiv pobačaja na predstojećim izborima".

(Telegraf.rs/BBC)

Komentari

  • Tt

    Samo neka se svađaju medjusobno 😆.

  • Mima

    Vratite se u srednji vek.Na veća tekovina savremene civilizacije je sloboda,Sloboda da budem to što jesam,da mogu da kažem šta mislim i da sam gospodar svog tela i odluke o majcinstvu.

  • Vnc

    Svaka cast, nesto pametno i od njih...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima