≫ 

Mađari šalju ronioce u Dunav, sve je izvesnije da nema preživelih: Orban tvrdi da turisti nisu imali nikakve šanse, počinje temeljna istraga

Napretka u pronalaženju nestalih za sada nema. Traga se sa 21 nestalom osobom, a ronioci sumnjaju da je iko preživeo

  • 0

Mađarske vlasti planiraju da pošalju ronioce u Dunav kako bi pronašli 19 južnokorejskih turista i još dve osobe koje se vode kao nestale pošto je turistički brod potonuo u toj reci, saopštili su zvaničnici Južne Koreje. Kako se navodi, nema napretka u pronalaženju nestalih lica.

Neimenovani zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova Južne Koreje kaže da će ronioci iz Mađarske protivterorističke jedinice možda već i danas početi potragu za telima nestalih.

Obalska straža Mađarske takođe pretražuje reku iz helikoptera i uz pomoć skenera.

Mađarska policija uhapsila je u četvrtak kapetana kruzera koji je učestvovao u nesreći na Dunavu u kojoj je poginulo najmanje sedam južnokorejskih turista.

Kapetan je 64-godišnji ukrajinski državljanin identifikovan kao C. Juri iz Odese, a uhapšen je zbog nemara u upravljanju vodenim saobraćajem, što je dovelo do masovnog gubitka ljudskih života, saopštila je policija, prenosi Rojters.

ORBAN: TURISTI NISU IMALI NIKAKVE ŠANSE DA PREŽIVE

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je zatražio temeljnu istragu o nesreći.

Viktor Orban Viktor Orban žali zbog tragedije u Budimpešti; Foto: Tanjug/AP

- Svi smo potreseni, nesreća se dogodila na mestu gde putnici nisu imali nikakve šanse da prežive. Zatražio sam od zvaničnika da sprovedu striktnu i temeljnu istragu - rekao je Orban za državni radio - prenosi Rojters.

SPASIOCI: INTENZIVNO TRAGAMO, ALI TEŠKO DA JE NEKO PREŽIVEO

Mađarska spasilačka služba saopštila da su male šanse da će biti pronađeno još preživelih posle sudara dva broda u Dunavu, u centru Budimpešte.

- Rekao bih pre da nema nade, nego da ima malih šansi za pronalazak preživelih - rekao je državnoj televiziji M1 portparol Mađarske nacionalne ambulantne službe Pal Ðorfi.

Prema njegovim rečima, razlog za takav zaključak nije samo niska temperatura Dunava, već i jake vodene struje, isparenja iznad površine reke, ali i nedovoljno topla odeća koju su na sebi imali nestali putnici potonulog malog turističkog broda, prenosi Rojters.

Mađarska policija je saopštila da je bilo potrebno svega nekoliko sekundi da mali turistički brod za razgledanje potone nakon što se sudario sa daleko većim i težim kruzerom u sredu uveče.

Budimpešta, sudar brodova, Dunav, Mađarska, poginuli turisti Spasioci tragaju za nestalima; Foto: Tanjug/AP

- Oba broda su krenula na sever. Kada su se našla između dva stuba mosta Margarita, iz nekog razloga ''Hableani'' se okrenuo i našao ispred broda ''Viking''. Kada je ''Viking'' došao u kontakt sa njim, on ga je prevrnuo i za oko sedam sekundi, on je potonuo - rekao je novinarima šef kancelarije za upravljanje katastrofama u Budimpešti Žolt Gabor Palotai.

Video snimak je pokazao da su dva broda putovala jedan pored drugog dok su se približavali mostu u centru Budimpešte.

Nije odmah bilo jasno šta je izazvalo sudar.

- Nekoliko ljudi je palo u vodu iz ''Hableanija" - rekao je novinarima policijski pukovnik Adrijan Pal.

Veći brod "Viking" je ploveći hotel sa 95 soba, kakvih je sve više na Dunavu zbog rasta popularnosti krstarenja tom rekom poslednjih godina, javlja Rojters.

VIDEO: Sudar brodova na Dunavu

VIDEO: Jutro nakon sudara brodova na Dunavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA