≫ 

Kim Džong Un pogubio pet funkcionera zbog propalih pregovora u Vijetnamu? Optuženi su da su izdali "velikog vođu"

Portparolka južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje odbila je da komentariše navode medija navodeći da je "neprimereno komentarisati vesti koje bi prvo trebalo da se provere"

  • 6

Lider Severne Koreje Kim Džong Un navodno je pogubio visokog funkcionera koji je bio zadužen za nuklearne pregovore sa SAD Kim Hjok Čola i još četvorice funkcionera zbog neuspelog samita u Hanoju sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, objavili su danas južnokorejski mediji.

On je pogubljen u martu na aerodromu Mirim u Pjongjangu zajedno sa još četvoricom predstavnika Ministarstva spoljnih poslova pošto su optuženi da su špijunirali za SAD, piše južnokorejski "Čosun ilbo" pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Rojters.

Donald Tramp, Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Pogubljeni zvaničnik je pratio Kima u njegovom privatnom vozu kao nuklearni izaslanik na sastanku u Vijetnamu sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. Navodno je ubijen zbog izdaje jer je "radio za SAD" tokom nuklearnih pregovora.

List prenosi i da je desna ruka severnokorejskog lidera Kim Džong Una bio pre samita u Hanoju poslat u radni i reedukativni kamp blizu granice sa Kinom.

Ostali zvaničnici nisu imenovani ali su navodno svi postali američki špijuni nakon neuspelog samita Trampa i Kima.

kim džong un, donald tramp, samit, vijetnam, severna koreja, sad Foto: Tanjug/AP

Još jedan visoki zvaničnik Kim Jong Čol koji je učestvovao u nuklearnim pregovorima sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, navodno je poslat na prisilni rad u logor zbog "ponovnog ideološkog obrazovanja".

List prenosi da je i žena Šin Hie Jong, koja je radila kao prevodilac na samitu, takođe poslata u logor zbog greške na samitu. Ona je navodno propustila priliku da prevede Kimov novi predlog Trampu, kada je on javno rekao da nisu postigli dogovor.

Kim Dzong Un u poseti Vijetnamu Foto: Tanjug/AP

Portparolka južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje odbila je da komentariše navode medija navodeći da je "neprimereno komentarisati vesti koje bi prvo trebalo da se provere".

- Za sada ništa ne možemo da potvrdimo. Pratimo situaciju, ali mislim da je važno da shvatimo koliko informacija u tekstu je potvrđeno - rekla je ona.

VIDEO: Kimovi telohranitelji trče uz voz

(Telegraf.rs/Tanjug/Dejli Mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA