≫ 

Bombaški napad u Avganistanu: Talibani ubili 19 osoba, uključujući osam članova izborne komisije

Napad se dogodio u trenucima kada bi SAD i talibani trebalo da dogovore okončanje rata u toj zemlji

  • 0

Talibanski bombaši napali su okružni centar u južnom Avganistanu. Tom prilikom poginulo je 19 osoba - osam članova izborne komisije i 11 policajaca, saopštili su zvaničnici.

Napad se dogodio u trenucima kada treba da počne nova runda razgovora između Sjedinjenih Država i talibana o okončanju 18-godišnjeg rata u Avganistanu, prenosi "Al Arabija".

Militanti četiri oklopna vozila napunila eksplozivom i napali vladino skladište u okrugu Maruf, kasno u subotu, izjavio je portpaol policije u južnoj pokrajini Kandahar.

- Nažalost, 11 policajaca je ubijeno i još 27 je povređeno - rekao je Kasim Afgan za AFP.

Osam radnika izborne komisije koji su bili smešteni u vladinom centru kako bi registrovali i evidentirali birače uoči predsedničkih izbora u septembru, takođe su ubijeni u napadu, rekao je Zabulah Sadat, portparol nezavisne izborne komisije u Avganistanu (IEC).

Predsednički izbori u Avganistanu, koji su odloženi dva puta, sada su zakazani za 28. septembar.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, a njihov član zadužen za komunikaciju tvitovao je da su njihovi borci napali okružni centar, ubivši 57 pripadnika snaga bezbednosti, ali je avganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova, međutim, odbacilo tu tvrdnju.

avganistan, napad, talibani, bombaški napad Povređeni u bombaškim napadima talibana; Foto: Tanjug/AP

Avganistanski predsednik Ašraf Gani osudio je "varvarske i nedopustive" napade, koji su poslednji u nemilosrdnom talasu napada Talibana, pod čijom je kontrolim skoro polovina zemlje, a redovne mete su im predstavništva regularne vlade Avganistana.

Pobunjenici su takođe ubili najmanje 25 pripadnika provladine policije u napadu u severnoj provinciji Baglan u subotu.

Nasilje dolazi usred pojačanih napora Sjedinjenih Država da nađu rešenje za završetak najdužeg američkog rata, s tim da su Vašington i Talibani u subotu u Dohi započeli novi krug pregovora.

VIDEO- Nije filmska scena: Ovako izgleda kada se zapali 20 tona droge

(Telegraf.rs/Al Arabija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA