• 3

Ovo je najtopliji jun u Evropi i najvreliji ikada na planeti: Svi prethodni rekordi su "uništeni"

U Francuskoj i Nemačkoj temperatura je bila 6-10 stepeni viša od proseka

  • 3

Prošli mesec bio je najtopliji jun u istoriji, saopštio je Satelitski centar Evropske unije. Podaci koji su objavljeni pokazali su da je prosečna globalna temperatura izmerena u junu ove godine najviša ikad.

Upravo ti podaci pokazuju da je prosečna temperatura u Evropi bila više od 2 stepena Celzijusa iznad normalnih, a u Francuskoj, Nemačkoj i Španiji čak 6-10 stepeni iznad proseka.

Prosečna globalna temperatura bila je za 0,1 stepen viša prethodnog najtoplijeg juna - 2016.

Brzo povećavanje temperature u Francuskoj u periodu od 26. do 28. juna pokazalo je da su toplotni talasi kao ovaj koji pogodio Evropu prošle nedelje sve češće mogući i da je to rezultat globalnog zagrevanja.

Taj toplotni talas doneo je Francuskoj rekordne temperature, odnosno sada najviša temperatura ikada izmerena u toj zemlji iznosi 45,9 stepeni, a šumski požari harali su Španijom, gde je temperatura konstatno bila iznad 40 stepeni.

Francuska, toplotni talas, vrućina

Foto: Tanjug/AP

Nemačka, Poljska i Češka takođe su doživele svoje rekorde.

Stručnjaci međutim tvrde da je teško direktno povezani toplotni talas sa klimatskim promenama, ali dodaju da će se takvi udari događati sve češće.

Kao odgovor na ove podatke, profesorka Hana Klok kaže da je su ovi rezultati pokazali ne samo da su prethodni rekordi probijeni, "oni su uništeni", prenosi "Independent".

- Ovo je najtopliji jun u Evropi i najtopliji jun ikada na planeti. Toplotni talasi se pojavljuju u bilo kojim klimama, ali znamo da oni postaju verovatniji zbog klimatskih promena. Globalna temperatura postaje sve toplija - navela je ona.

Pogledajte video: Parižani ispred Ajfelove kule pronašli rešenje za paklene vrućine

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Jbg

    Neke od nas pržili bombama, sada njih sila nebeska časti vrelinom.

  • Daki

    Tvrdim da je ovo sa temperaturama u Zapadnoj Evropi prenaduvano i da su tamo leta generalno blaga i da nema nikakve promene osim što retko dodaje do kratkotrajnih toplih talasa. U Parizu je bilo do 35,36 i to je to. Tendencija dugih i žarkih leta je zapravo kod nas.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima