• 11

Grčki mitropolit, osuđen za govor mržnje, podneo ostavku

U oktobru 2017, naložio je sveštenicima njegove eparhije da se svakog dana, tačno u podne, tokom cele nedelje u trajanju od tri minuta oglašavaju crkvena zvona u znak protesta zbog, kako je naveo, "antihrišćanskog i antigrčkog" zakona koji olakšava ljudima da promene pol

  • 11

Grčki mitropolit Amvrosios, poznat po tome što je oštro kritikovao one za koje je smatrao da su se ponašali na "nehrišćanski ili negrčki" način, uključujući homoseksualce, migrante i političare, danas je podneo ostavku.

Mitropolit Amvrosios (81), koji je služio u eparhiji Kalavrite na jugu Grčke od 1978, ostavku je objavio tokom današnje liturgije.

Lokalni sud ga je u januaru osudio na sedam meseci uslovno zbog govora mržnje, jer je na blogu 2015. pisao o homoseksulacima nazivajući ih "ološem društva" i pozivao ljude da pljuju na njih.

Kako prenosi AP, podržavao je krajnje desničarsku "Zlatnu zoru".

U oktobru 2017, naložio je sveštenicima njegove eparhije da se svakog dana, tačno u podne, tokom cele nedelje u trajanju od tri minuta oglašavaju crkvena zvona u znak protesta zbog, kako je naveo, "antihrišćanskog i antigrčkog" zakona koji olakšava ljudima da promene pol.

Prošle godine, za smrtonosni požar kod Atine je rekao da je to božja kazna za ateistu Aleksisa Ciprasa, koji je tada bio premijer Grčke.

VIDEO: Pravoslavlje puklo na pola

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Jeretik

    Odzvonilo mu.

  • RICINUS

    Da da bog da Mitropolit živi sto i kusur godina u pravu je... .

  • RICINUS

    Smenili ga katolici.... Moraš papu da pitaš i protestante engleze...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima