• 17

Briselski mediji u strahu: "Kosovski Albanci planirali napade i na Belgiju i Francusku"

Još u oktobru ovi kosovski Albanci su optuženi da planiraju terorističke napade na NATO vojnike na Kosovu, četiri pravoslavne crkve i dva noćna kluba u srspkim enklavama

  • 17

Mete četvoro kosovskih terorista, koji su u sredu osuđeni zbog planiranih napada na NATO vojnike i pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, bila su i mesta u Belgiji i Francuskoj, pišu briselski mediji.

Kako ističu, od tri muškarca i jedne žene, dvoje su državljani Belgije, a osuđeni su zbog svojih veza sa Islamskom državom.

U pitanju su Bujar Behram (26), Gramos Šabani (26), koji imaju belgijsko državljanstvo, kao i Resim Kastrati (26), i Edona Haljiti (25).

Na lakše kazne osuđeni su i Aljbert Ademaj i Ljeutrim Musliju, jer su znali za planove osuđenih, ali nisu upozorili vlasti. 

Još u oktobru ovi kosovski Albanci su optuženi da planiraju terorističke napade na NATO vojnike na Kosovu, četiri pravoslavne crkve i dva noćna kluba u srspkim enklavama u Gračanici. Kao oružje želeli su da koriste eksplozive i bombe kojima će razneti i same sebe.

Bombaš samoubica, eksploziv

Hteli su da raznesu same sebe Foto-ilustracija: Profimedia/Bod zlomu

Oni su takođe optuženi da su napade planirali u Francuskoj i Belgiji.

Kako piše "The Brussels Times", većinu od 1,8 miliona stanovnika na Kosovu čine Albanci muslimani. Oko 120.000 Srba, pravoslavnih hrišćana, žive u podeljenom gradu Mitrovici i u 10-ak enklava.

Tužilac je prilikom suđenja istakao da su planovi da se raznesu pravoslavne crkve najdalje odmakli, ali da su "onemogućeni hapšenjem".

Oko 300 Albanaca sa Kosova otišlo je da se bori za Islamsku državu u Siriji i Iraku. Oko 70 je ubijeno, dok je 120 u zatvoru.

VIDEO: Albanski teroristi postavili ultimatum albanskim političarima i eliti

(Telegraf.rs/The Brussels Times)

Komentari

  • Razuman Srbin

    Fini ljudi, ne razumem zasto su im sudili? Da nije zbog srpskih crkava?! Kakav jebtaj Zapad obican olos, pa to je neopisivo. Dok su nase ljude ubijali, kidnapovali, zivima im vadili organe, proterivali, silovali, klali, rusili srpske kuce i crkve, sve je bilo Ok. A sada na samu ppmisao da mogu njih da napadnu, odmah osuda.

  • Rastko

    Mi smo dobri.

  • Rastko

    Treba da smo zabrinuti za one koji su nas humano bombardovali i zavadili sa svim narodima oko nas pa i sa siptarima.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima