≫ 

Briselski mediji u strahu: "Kosovski Albanci planirali napade i na Belgiju i Francusku"

Još u oktobru ovi kosovski Albanci su optuženi da planiraju terorističke napade na NATO vojnike na Kosovu, četiri pravoslavne crkve i dva noćna kluba u srspkim enklavama

  • 17

Mete četvoro kosovskih terorista, koji su u sredu osuđeni zbog planiranih napada na NATO vojnike i pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, bila su i mesta u Belgiji i Francuskoj, pišu briselski mediji.

Kako ističu, od tri muškarca i jedne žene, dvoje su državljani Belgije, a osuđeni su zbog svojih veza sa Islamskom državom.

U pitanju su Bujar Behram (26), Gramos Šabani (26), koji imaju belgijsko državljanstvo, kao i Resim Kastrati (26), i Edona Haljiti (25).

Na lakše kazne osuđeni su i Aljbert Ademaj i Ljeutrim Musliju, jer su znali za planove osuđenih, ali nisu upozorili vlasti. 

Još u oktobru ovi kosovski Albanci su optuženi da planiraju terorističke napade na NATO vojnike na Kosovu, četiri pravoslavne crkve i dva noćna kluba u srspkim enklavama u Gračanici. Kao oružje želeli su da koriste eksplozive i bombe kojima će razneti i same sebe.

Bombaš samoubica, eksploziv Hteli su da raznesu same sebe Foto-ilustracija: Profimedia/Bod zlomu

Oni su takođe optuženi da su napade planirali u Francuskoj i Belgiji.

Kako piše "The Brussels Times", većinu od 1,8 miliona stanovnika na Kosovu čine Albanci muslimani. Oko 120.000 Srba, pravoslavnih hrišćana, žive u podeljenom gradu Mitrovici i u 10-ak enklava.

Tužilac je prilikom suđenja istakao da su planovi da se raznesu pravoslavne crkve najdalje odmakli, ali da su "onemogućeni hapšenjem".

Oko 300 Albanaca sa Kosova otišlo je da se bori za Islamsku državu u Siriji i Iraku. Oko 70 je ubijeno, dok je 120 u zatvoru.

VIDEO: Albanski teroristi postavili ultimatum albanskim političarima i eliti

(Telegraf.rs/The Brussels Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    9. septembar 2019 | 09:15

    albanska OVK je dosla i poreklom iz Albanije pa nije pravno gledano da se nazivaju "Kosovski albanci" vec pravno i ijedino PRAVNO ispravno je da se definisu i u medijima Srbije pise ALBANSKA OVK POREKLOM IZ ALBANIJE U JUZNOJ SRBIJI KOSOVO I METOHIJA !,jer imamo prva-druga-treca-cetvrta generacija albanaca na Kosovu i Metohiji a zajednicko im je da su poreklom iz Albanije i dosli u juznu Srbiju Kosovo i Metohiju...

  • Giga

    9. septembar 2019 | 09:30

    Ta ajte molim vas, otkud sad da su albanci teroristi. Taj jadan namucen narod ugnjetavan od srpskog agresora. Niste dobro videli to su sve srbi. Kad vam ja kazem.

  • dzedaj

    9. septembar 2019 | 09:20

    Pa vi vidite “ draga evropo” sta ste stvorili. Nadam se da ce vam se te slepacke oci otvoriti i da progledate jednom. Srbija vam nikad nije bila neprijatelj dok se niste vi okrenuli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA