≫ 

Kako je Nobelova nagrada za mir izmakla Greti Tunberg

Zahvaljujući premijeru Etiopije Abiju Ahmedu Aliju okončane je sukob ove zemlje sa susednom Eritrejom

  • 15
Greta Tunberg, Abiy Ahmed Foto: Tanjug/AP

Za mladu Gretu Tunberg svet je čuo prošle godine kada je ova tinejdžerka prvi put izašla na ulice Švedske i stala ispred parlamenta kako bi pozvala političare na akciju zbog klimatskih promena. Za godinu dana njen život se potpuno promenio. Pre samo mesec dana Greta je govorila na samitu Ujedinjenih nacija pred brojnim svetskim liderima, a do jutros je bila glavni favorit za Nobelovu nagradu za mir. Ipak, ta nagrada joj je izmakla.

Mediji su danima pisali o tome, a kladionice davale kvote koje su išle u prilog Tunbergovoj. Ipak, iako su mnogi bili sigurni da će nagrada koju su nekad osvojili i Nelson Mandela, Majka Tereza i Barak Obama otići baš u ruke mlade aktivistkinje, Nobel je pripao nekome ko je prošle godine rešio jedan krvavi sukob - premijeru Etiopije Abiju Ahmedu Aliju.

Greta Tunberg je već dobila nekoliko nagrada, među njima i nagradu Amnesti Internešenala, a i sama je bila otvorena prema ideji o Nobelu.

- To bi pokretu donelo priznanje, snagu i učinilo ga još širim - rekla je ona za švajcarsku radioteleviziju.

Greta Thunberg Foto: Tanjug/AP

Mnogi su, međutim, ocenili da ju je tek obraćanje pred Ujedinjenim nacijama kandidovalo za prestižnu nagradu.

- Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove - rekla je ona u tom govoru.

Greta Tunberg na kraju nije dobila Nobela, a zapravo se zvanično ni ne zna da li je ona uopšte i bila nominovana.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Nobelove nagrade, ove godine je bilo 301 kandidat - 223 pojedinca i 78 organizacija. Među nominovanima, pored Grete i Ahmeda, mediji su pominjali novozelandsku premijerku Džasindu Ardern i vođu brazilskih domorodaca i aktivistu za očuvanje Amazonije Raonija Metuktiru. Ko je zaista bio nominovan i ko su ljudi koji su ih nominovali neće biti poznato još 50 godina, kada će to i zvanično da bude objavljeno.

Prilično je jasno da su mediji kreirali sliku po kojoj su jedina i najvažnija stvar u svetu bili protesti klimatskih aktivista, te se stoga Greta, kao neko ko je doprineo tome da milioni izađu na ulice širom sveta i zovu političare na akciju, posebno izdvojila. Isti taj svet je međutim zaboravio na udaljene tačke na mapama sveta i krvave sukobe koji su trajali decenijama.

Klimatski protest u Sidneju Klimatski protest u Australiji; Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Ko je Abij Ahmed?

Zahvaljujući premijeru Etiopije Abiju Ahmedu Aliju okončan je sukob ove zemlje sa susednom Eritrejom.

Etiopija je prošle godine posle postigla mirnovni sporazum sa komšijama nakon 20-godišnje krize koja je trajala još od okončanja rata na granici dve zemlje 1998-200.

Ahmed je 100. dobitnik Nobelove nagrade za mir, a u decembru će mu biti dodeljeno 900.000 dolara.

Abij Ahmed postao je premijer u aprilu 2018. godine. Svojoj zemlji doneo je lideralne reforme, oslobodio na hiljade zatvorenih opozicionih aktivista i dozvolio disidentima povratak domovini. Najvažnije postignuće svakako je mir sa Eritrejom.

Norveški komitet objavio je da nagrađuje Ahmeda za njegove napore u rešavanju konflikta na granici.

Premijer Etiopija Abij Ahmed Foto: ETV via AP

- Nagrada je takođe namenjena prepoznavanju svih zainteresovanih strana koje rade na miru i pomirenju u Etiopiji i u regionima istočne i severoistočne Afrike. Mir ne nastaje postupcima samo jedne strane. Kada je premijer Abij pružio ruku, predsednik Afverki (predsednik Eritreje) ju je prihvatio i pomogao da se formalizuje mirovni proces dve zemlje - naveo je Komitet.

Dobitnici Nobelove nagrade za mir

Bivši američki predsednik Barak Obama dobio je ovu nagradu 2009. godine za svoje "izuzetne napore da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među narodima".

Na spisku su takođe i bivši američki predsednik Džimi Karter (2002), mlada aktivistkinja Malala Jusufzai (2014), Evropka unija (2012), Ujedinjene nacije i tadapnji generalni sekretar Kofi Anan (2001) i Majka Tereza (1979).

Video: Ovo su osobe zbog kojih Nobelova nagrada više nije najveća počast

(Telegraf.rs/N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA