Ruska hakerska grupa iskoristila Irance kako bi špijunirala najmanje 20 zemalja

Zapadni zvaničnici Rusiju i Iran, uz Kinu i Severnu Koreju, ocenjuju kao dve najopasnije pretnje u kibernetičkom prostoru

  • 1
Hakeri, Kod, Programiranje

Foto: Pixabay.com

Ruska hakerska grupa Turla iskoristila je iranske alatke i računarsku infrastrukturu kako bi hakovala organizacije u najmanje 20 zemalja, saopštili su britanski i američki zvaničnici.

Ruska grupa, koju su estonske i češke vlasti optužile da deluje u ime ruske službe za bezbednost FSB, koristila je iranske alate i računarsku infrastrukturu kako bi hakovala organizacije u najmanje 20 zemalja u poslednjih 18 meseci, rekli su britanski zvaničnici.

Ta hakerska operacija je bila najaktivnija na Bliskom istoku, ali takođe je cela organizacija u Velikoj Britaniji, dodali su.

Visoki zvaničnik britanske obaveštajne agencije GCHQ Pol Čišester rekao je da ta operacija pokazuje kako hakeri koje država podupire rade u "vrlo pretrpanom prostoru" i razvijaju nove napade i metode kako bi što bolje prikrili svoje tragove.

Zapadni zvaničnici Rusiju i Iran, uz Kinu i Severnu Koreju, ocenjuju kao dve najopasnije pretnje u kibernetičkom prostoru, a to su ujedno i dve vkade koje su optužene za sprovođenje hakerskih operacija protiv zemalja širom sveta.

Obaveštajni zvaničnici su rekli da nema dokaza o sukobu između ruske grupe Tirla i njene iranske žrtve, hakerske grupe APT34 za koju istražitelji kažu da radi za iransku vladu, nego tvrde da je Zurla hakovala infrastrukturu iranske grupe kako bi se maskirala.

Ta hakerska operacija ukazuje na opasnost pogrešnog pripisivanja kibernetičkih napada, rekli su britanski zvaničnici.

SAD i njegovi zapadni saveznici takođe su se koristili hakovanjem kako bi olakšali svoje špijunske operacije, što je praksa koja se naziva i "prikupljanje informacija iz četvrtih izvora", prema dokumentima koje je objavio biši američki obaveštajni službenik Edvard Snouden.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    21. oktobar 2019 | 14:10

    A SVE TO SU REKLI BRITANCI -SAD JE SVE JASNO !!!!! NISTA VISE NEMOJTE RECI NI PISATI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA