≫ 

Ko je gde u Siriji? Rusi patroliraju na granici, Kurdi imaju još 5 dana za povlačenje

Ruske jedinice su već dan nakon sklapanja sporazuma ušle u dva ključna grada Kobane i Manbidž. Pod tim sporazumom, Rusi i Turci su Kurdima dali ukupno 150 sati početno sa podnevom u sredu da se povuku 30 kilometara od granice

  • 4
Sirija rat Turska Foto: Tanjug/AP

Posle dogovora ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, Rusi su dopremili svoje trupe na tursko-sirijsku granicu. To je deo dogovora čiji je cilj pomeranje Kurda sa te teritorije.

Ruske jedinice su već dan nakon sklapanja sporazuma ušle u dva ključna grada Kobane i Manbidž. Pod tim sporazumom, Rusi i Turci su Kurdima dali ukupno 150 sati početno sa podnevom u sredu da se povuku 30 kilometara od granice.

Turske trupe nastaviće da kontrolišu područje koje su preuzeli u nedavno pokrenutoj ofanzivi protiv kurdskih boraca, koje Ankara smatra teroristima.

Plan Turske je takođe da kreira "bezbednu zonu" duž granice koja će postati novi dom za dva miliona sirijskih izbeglica koji se trenutno nalaze u Turskoj.

Turska ofanziva počela je nakon što su Sjedinjene Američke Države iznenada najavile povlačenje svojih trupa sa severa Sirije. Američka vojska je podržavala kurdske borce sa kojima su se saveznički borili protiv Islamske države u tom regionu.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u sredu da je trenutna situacija na granici "veliki uspeh".

- Veliki uspeh na tursko-sirijskoj granici. Bezbedna zona je stvorena! Primirje se održalo i misija je okončana. Kurdi su bezbedni i veoma dobro su sarađivali sa nama - napisao je Tramp.

Ruske trupe u Siriji Ruske trupe u Siriji; Foto: Tanjug/AP

Kakva je situacija na terenu?

Sporazum između Putina i Erdogana sklopljene je u Sočiju u utorak. Dogovoreno je da će ruske i sirijske snage da nadgledaju povlačenje Kurda u području od reke Eufrat, istočno od Manbidža, pa sve do iračke granice na istoku.

Odmah u sredu objavljeno je da su ruske snage prešle reku u podne i da napreduju ka sirijsko-turskoj granici.

Konvoji vojne policije stigli su nešto kasnije u Kobane i Manbidž. Oba grada nalaze se izvan područja koje je deo vojne operacije Turske, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da turske snage tamo neće biti raspoređene, javile su Ria Novosti.

Dakle, sporazum sne pokriva područje koje je trenutno pod turskom vojnom kontrolom - između gradova Ras al Ain i Tal Abjad. Turcima će da bude dozvoljeno da zadrže kontrolu tamo. Turska vojska navodi da je dobila potvrdu od SAD da su svi kurdski borci napustili to područje.

Takođe, ne uključuje ni područje oko Kamišlija.

Sirija Foto: Tanjug/AP

Na šta se još sporazum odnosi?

Nakon što rok za povlačenje kurdskih boraca istekne 29. oktobra, ruske i turske trupe počeće zajedničke patrole u oblastima opisanim kao "na zapadu i istoku područja turske ofanzive".

U saopštenju Moskve i Ankare se takođe navodi da će kurdske snage da "budu uklonjene" iz Manbidža i grada Tal Rifat, 50 kilometara zapadno od Manbidža.

U sredu je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da će sirijska vlada da uspostavi 15 graničnih prelaza sa Turskom.

Kurdska milicija i politički lideri sporazum između Rusije i Turske nisu komentarisali.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ako se Kurdi ne povuku, povući će se i Sirijci i Rusi, te ih ostaviti da se suoče sa "snagom turske vojske".

Sirijski predsednik Bašar al Asad je ranije izražavao zabrinutost zbog mešanja inostranih sila u Siriju, ali je Kremlj izjavio ovog puta da se Asad zahvalio Putinu i da je izrazio potpunu podršku sporazumu.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana navelo je da je sporazum pozitivan korak i da podržava poteze koji će doneti stabilnost u regionu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u sredu da je još rano raspravljati o sporazumu i pozvao je na "politiko rešenje u Siriji".

Američka ambasadorka pri NATO Kaj Bejli Hačinson, navela je da SAD podržavaju nemački plan o međunarodno kontrolisanoj bezbednoj zoni na tom području, iako tvrdi da je direktna umešanost SAD malo verovatna.

Takođe, juče se jedan muškarac poreklom sirijski Kurd, zapalio ispred UN kancelarije za migrante u Ženevi i trenutno se nalazi u bolnici.

Putin i Erdogan Foto: Tanjug/AP

Kako je sve ovo počelo?

Koalicija predvođena SAD oslanjala se na kurdske borce u borbi protiv militanata Islamske države na severu Sirije u poslednje četiri godine. Ipak, među kurdskim borcima dominiraju pripadnici jedinice YPG, koje Turska smatra teroristima.

Pre samo dve nedelje predsednik Donald Tramp objavio je da će povući američke trupe iz Sirije. Nedugo nakon toga, Turska je pokrenula ofanzivu protiv kurdskih snaga.

Rusija je smestila trupe u blizini granice zbog zabrinutosti da teritoriju Sirije napadnu strane sile.

Turska se saglasila da na zahtev SAD prekine napad kako bi povlačenje snaga YPG bilo obezbeđeno iz "bezbedne zone".

Primirje je u velikoj meri održano, iako su američki zvaničnici izvestili o određenim poteškoćama.

U poslednje dve nedelje sa severoistoka Sirije iseljeno je više od 175.000 ljudi, među kojima je 80.000 dece.

Oko 120 civila poginulo je u borbama, zajedno sa 259 kurdskih boraca, 196 sirijskih pobunjenika, koje podržava Turska, i 8 turskih vojnika.

Prema podacima Ankarem 20 turskih civila ubijeno je u napadu YPG na turskoj teritoriji.

Video: Počeo napad: Turske trupe prešle granicu Sirije

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    24. oktobar 2019 | 17:01

    Rusija broj 1 sila u svetu

  • Ekica

    24. oktobar 2019 | 12:02

    Pstaviti svi i turci i rusi ...zemlj sami o svojoj sudbini..da rese..gazite je ko hoce i kako hoce..to nije vase..toje bila najlepsa zemlja...gde su sve nacije zivele ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA