Argentina ima novog predsednika: Peronisti se vratili na vlast

Peronista Alberto Fernandes osvojo je 47,79 odsto glasova ispred Makrijevih 40,71 odsto sa više od 90 odsto glasačkih listića prebrojenih u nedelju uveče

  • 1
Alberto Fernandes Foto: Tanjug/AP

Argentinski peronisti vratili su se na vlast, zbacivši konzervativnog predsednika Maurisija Makrija nakon izbora koji su u nedlju zemlju sa trećom ekonomijom Latinske Amerike vratili na levu stranu.

Peronista Alberto Fernandes osvojo je 47,79 odsto glasova ispred Makrijevih 40,71 odsto sa više od 90 odsto glasačkih listića prebrojenih u nedelju uveče. Sa osvojenih preko 45 odsto glasova, kandidat levog centra pobedio je u prvom krugu, prenosi Rojters.

Novoizabrani predsednik Argentine Alberto Fernandes rekao je da će se sastati sa odlazećim liderom Maurisijem Makrijem kako bi razgovarali o političkoj tranziciji.

Fernandes je dodao da će sa Makrijem sarađivati "na sve moguće načine" kako bi se nosio sa teškom ekonomskom situacijom u zemlji, usred rastuće inflacije i anemične ekonomije koja je utiče na živote 45 miliona ljudi u toj zemlji.

Peronizam ili justicializam je argentinski politički pokret, zasnovan na političkoj ideologiji i zaostavštini bivšeg presednika Huana Dominga Perona i njegove druge supruge Eve Peron.

Justicialisticka partija je dobila ime po konceptu socijalne pravde ( španski: justicia social = socijalna/ društvena pravda ). Od osnivanja stranke 1946, Peronisti su pobedili na 9 od 12 predsednickih izbora, na kojima im nije bilo zabranjeno ucešce.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    28. oktobar 2019 | 12:57

    Sve zemlje u svetu dobise "novog predsednika", osim C. Gore i necu da napisem ko jos nece objaviti komentar, ali znate na koga mislim (osvarilac snova)........!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA