≫ 

Detalji likvidacije Al Bagdadija: Pobegao u podzemni tunel, sa njim poginulo dvoje dece

Posmrtni ostaci Bagdadija sahranjeni su u moru 24 sata od njegove smrti

  • 1

General Kenet Frenk Mekenzi, načelnik Centralne komande američke vojske, koji je nadgledao američki napad na vođu Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija pružio je najdetaljniji izveštaj dosadašnje operacije i rekao da je SAD spreman za moguće odmazdene napade ekstremista.

Mekenzi je rekao da su posmrtni ostaci Bagdadija sahranjeni u moru 24 sata od njegove smrti i to u podzemnom tunelu u koji je pobegao od američkih specijalaca, preneo je AP.

Pentagon je juče objavio prve vladine fotografije i video zapise noćne operacije, uključujući jednu koja prikazuje Delta Fors komandose kako prilaze zidovima kompleksa u kojem su pronađeni Bagdadi i drugi.

Na drugom videu prikazani su američki vazdušni udari na druge ekstremiste koji su pucali na helikoptere koji su prevozili vojnike u taj kompleks.

SAD su bombardovale taj objekat nakon što su vojnici završili misiju tako da on ne bi postao svetilište Bagdadija.

- U ovom trenutku on prilično liči na parking sa velikim rupama - rekao je Mekenzi.

On je naveo da su sa Bagdadijem poginula dva deteta kada je aktivirao bombu na prsluku i da se veruje da su imala manje od 12 godina.

Iz objekta je ispraćeno 11 dece, koja su bila nepovređena.

Mekenzi je rekao da su poginuli i četiri žene i dva muškarca koji su, takođe, imali prsluke sa bombama, a odbili su da se predaju.

Američki general je rekao da je vojni pas, koji je učestvovao u operaciji povređen.

On je četvorogodišnji veteran u Američkoj komandi za specijalne operacije i učestvovao je u 50 različitih misija.

Pas je povređen kada je došao u kontakt sa "živim" električnim kablovima u tunelu, nakon što je Bagdadi detonirao bombu, ali se već vratio na dužnost, rekao je Mekenzi.

Pas, koji se zove Konan će otići na Bliski istok i posetiti Belu kuću naredne sedmice, napisao je na Tviter nalogu američki predsednik Donald Tramp.

Bagdadi je identifikovan upoređivanjem njegovog DNK sa uzorkom koji su prikupile američke snage u Iraku 2004. godine, kada je bio uhapšen.

Video: Ovo je mesto gde je ubijen vođa Islamske države Al Bagdadi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сварог

    31. oktobar 2019 | 15:21

    Да,да,ево све смо поверовали!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA