Kako je ulovljen Al Bagdadi: Postao je paranoičan, čuvali ga neprijatelji, izdao ga prijatelj

Više članova Islamske države koji su imali kontakt sa Al Bagdadijem u poslednjih pet godina, pričali su da je postao toliko paranoičan da je njegov uski krug infiltriran da je verovao samo nekolicini ljudi

  • 13
Al Bagdadi akcija Sirija Islamska država Foto: Tanjug/AP

Lider Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi se krio u delu Sirije koji je pod kontrolom rivalske ekstremističke grupe jer im je plaćao da ga štite, pokazuju računi koje su otkrili istražitelji, piše Njujork Tajms.

Islamska država je poznata po urednom računovodstvu pa su tako računi pokazali da je grupi Huras al Din plaćeno 67.000 dolara. Huras al Din je grupa koja je povezana sa Al Kaidom i neprijatelj Islamske države. I dok je neprijatelj čuvao Al Bagdadijevu tajnu, njega je izdao bliski saradnik, kazali su američki zvaničnici, što je dovelo do akcije u kojoj je poginuo.

Al Bagdadi je poslednje mesece provodio u izolovanoj vili u Bariši, selu u provinciji Idlib koju kontrolišu rivalske džihadističke grupe i koje je stotinama kilometara daleko od bivše teritorije Islamske države između Sirije i Iraka.

Al Bagdadi akcija Sirija Islamska država Foto: Tanjug/AP

Islamska država je plaćala Huras al Dinu, čiji su članovi se redovno sukobili sa njima, usluge potrebne jednom od najtraženijih ljudi na svetu - opremu za obezbeđenje, medijsku opremu, isplaćivane su im plate i logistički troškovi. Na računima je pečat Ministarstva bezbednosti Islamske države i potpis jednog od zvaničnika Huras al Dina. Na jednom od njih piše da je sedam hiljada dolara plaćeno za pripremu baze za dolazak braće iz Al Kair provincije, jedne od poslednjih koju je ID izgubila.

U isto vreme, čini se da je Islamska država pokušala da se infiltrira u Huras al Din koji je javno u februaru poručio članovima da se klone članova Islamske države. Međutim, papiri pokazuju da je saradnja na najvišem nivou bila tajna i autentičnost dokumentacije nije do sada osporavana. Tokom samog povlačenja Islamske države, komunikacija je pokazivala da borci beže u provinciju Idlib što je ukazivalo na neki nivo saradnje sa tamošnjim grupama.

Al Bagdadi akcija Sirija Islamska država Foto: Tanjug/AP

Američki zvaničnici koji su anonimno govorili za Njujork Tajms tvrde da je Al Bagdadi u kompleks stigao u julu, da su obaveštajci motrili oblast od tada i da je u početku važila procena da je previše opasno za operaciju, zbog prisustva grupa povezanih sa Al Kaidom, kao i zbog činjenice da Rusija i Sirija kontrolišu vazdušni prostor. Odluka predsednika Donalda Trampa da povuče američke trupe iz severne Sirije je pogurala odluku da se izvrši operacija da se Al Bagdadi ne bi izgubio iz vida.

Američki zvaničnici nisu otkrili identitet čoveka koji je izdao lidera Islamske države iz bezbednosnih razloga, ali je jedan zvaničnik opisao da se radi o čoveku veoma, veoma bliskom Al Bagdadiju. Njega je prethodno regrutovao obaveštajni deo kudrske milicije koja je imala dobre kontakte u regionu. Insajder je ukrao čak i donji veš Al Bagdadija i došao do uzorka krvi kako bi se uradio DNK test i potvrdilo da se radi o Al Bagdadiju, a ne o dvojniku, ispričao je komandir milicije Mazlum Abdi za Njujork Tajms.

Više članova Islamske države koji su imali kontakt sa Al Bagdadijem u poslednjih pet godina, pričali su da je postao toliko paranoičan da je njegov uski krug infiltriran da je verovao samo nekolicini ljudi.

Al Bagdadi akcija Sirija Islamska država Foto: Tanjug/AP

General Kenet Mekenzi koji je nadgledao ovu tajnu operaciju rekao je da je u njoj ubijeno šest boraca ID, uključujući Bagdadija. Dodao je da su u okršaju ubijeni i pripadnici drugih militantnih grupa.

Nijedan američki specijalac nije povređen u akciji, naglasio je general Mekenzi. Povređen je jedino vojni pas koji je pretrpeo strujni udar od električne žice, ali oporavio se i vratio u službu.

Tim specijalaca upao je na lokaciju helikopterima za transport, a imao je podršku iz vazduha borbenih helikoptera, aviona lovaca četvrte i pete generacije i dronova, rekao je američki general.

Predsednik Donald Tramp je odobrio plan za akciju, a američka Centralna komanda koordinisala je s Rusijom i Turskom, kako ne bi došlo do nehotičnog sukoba, rekao je Mekenzi.

Video: Američka vojska objavila snimak napada na Al Bagdadija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    31. oktobar 2019 | 21:00

    Vi ih stvorili bmvi ih naoruzavate kao vi ubijate ma i deca su vas davno provalila

  • Aca

    31. oktobar 2019 | 21:52

    Amerikanvi du pre dve godine isto ovako objavili da su ga ubili. Da li jos ima naivnih kojj veruju u ove gluposti?

  • Jagodinac

    31. oktobar 2019 | 21:35

    Aj sad jedno 340848292 filma o ubistvu svog coveka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA