Da li je Švedska postala novi Meksiko: Bombe odjekuju skoro svakog dana, za vikend su eksplodirale 3

Policija je tokom vikenda uhapsila tri osobe zbog eksplozije u stambenoj četvrti u Malemeu u petak. U eksploziji su razneta glavna ulazna vrata, razbijeni su prozori i oštećeno je prizemlje. Ta eksplozija je bila prva od tri u naredna 24 sata

  • 1

U poslednja dva meseca švedska nacionalna jedinica za bombe pozvana je čak 30 puta zbog eksplozija. Od početka godine taj broj iznosi 100, više nego dvostruko više u istom periodu nego 2018. godine. Šta se to događa u Švedskoj?

Policija je tokom vikenda uhapsila tri osobe zbog eksplozije u stambenoj četvrti u Malemeu u petak. U eksploziji su razneta glavna ulazna vrata, razbijeni su prozori i oštećeno je prizemlje.

Ta eksplozija je bila prva od tri u naredna 24 sata, preneli su lokalni mediji. U drugima su uništeni automobili u Vaksjo, oko 200 kilometara od Malemea i u Landveteru kod Geteborga.

- 10 miliona ljudi je u Švedskoj i nisam videla nigde ovakav nivo eksplozija u bilo kojoj drugoj industrijskoj državi - rekla je Ilva Ehrlin, analitičarka u jedinici za bombe.

Broj nedavnih eksplozija je "neprihvatljivo visok" rekla je ona za novinsku agenciju TT.

- To je veoma ozbiljan, društveni problem. Ne samo da moramo da nađemo eksploziv i oruđe, već i da otkrijemo motive - rekla je ona.

Švedska, Malme, policija, pucnjava Foto: AP/Tanjug

Većina eksplozija dogodila se u velikim gradovima, saopštili su zvaničnici. Skoro trećina dogodila se u Malmeu, gradu gde ima sve više napada pištolje i bombama koji su desničarski političari povezali sa velikim tokovima imigranata koji su stigli u Švedsku tokom migrantske krize 2015. godine.

Takođe, 19 bombi eksplodiralo je u Stokholmu do sada ove godine, još 13 u Geteborgu. Tokom cele 2018. godine dogodilo se 39 eksplozija ukupno širom zemlje. Jedinica za bombe je takođe deaktivirala 76 naprava za koje se sumnjalo da su bombe a koje su uočene pre detonacije.

Ehrin kaže da iako u nedavnoj seriji eksplozija niko nije poginuo, rizik o smrtonosnih udara je vrlo visok.

- Imali smo neverovatnu sreću. Obično nemate toliko sreće - rekla je ona.

Bombe, koje su uglavnom ciljale prazne zgrade, kancelarije i automobile, obično su male i stručnjaci veruju da je namera da se rivalske bande zastraše. Policija je, međutim, navela da su mnoge zapravo mogle da budu smrtnosne. Jedna naprava u Linkopingu ranije ove godine sadržavala je 40 puta više eksploziva i ozbiljno oštetila dve stambene zgrade. Povređeno je 25 osoba.

Sami tvorci bombe obično nisu upoznati sa tim koliko su opasne i osetljive supstance i oni sami rizikuju, navela je Ehrin, dodajući da je 18-godišnji mladić ozbiljno povređen kada je bomba eksplodirala prošle godine u decembru u Malemu i to dok je pokušavao da detonira eksplozivnu napravu.

Malme Malme; Foto: Pixabay/ daniel4021

Ali, veća opasnost postojala je za obične, nedužne prolaznike, poput studentkinje koja je u septembru zadobila teške povrede lica kada je eksplodrala bomba u jednoj radnji dok je ona išla ka svojoj kući.

Stručnjaci su takođe naveli da je sve veća upotreba uglavnom plastičnih eksploziva deo šireg porasta nepromišljenog nasilja među švedskim bandama.

Vlada je, piše Gardijan, najavila plan borbe protiv nasilja u 34 tačke uključujući mere koje policiji olakšavaju pretragu domova i čitanje šifrovanih telefonskih poruka.

Danska je međutim dovoljno zabrinuta da je ponovo uvela graničnu kontrolu nakon dve eksplozije u Kopenhagenu povezane sa švedskim bandama.

Uprkos napadima bandi, stopa ubistava u Švedskoj je opala od devedesetih i ostaje među najnižim na svetu, a ubistva u vezi sa nasiljem u porodici, zločin iz mržnje i "spontane borbe" svi su znatno smanjeni.

Video: Prvo se video udarni talas a posle 11 sekundi stigao je zvuk eksplozije (PUSTITI TON)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Limes

    5. novembar 2019 | 14:52

    "Nemiri u Švedskoj", rekoše oni iz "top lista nadrealista", ranih devedesetih; kako su vidoviti bili za sva događanja od tada, do danas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA