• 0

Venecija se oporavlja od strašnih poplava, posle povlačenja vode na ulicama i trgovima smeće

Gradonačelnik je obećao u nedelju da će građani i firme uskoro dobiti formulare za zahteve za odštetu

  • 0

Građani Venecije pokušavali su danas nastaviti s normalnim životom nakon nezapamćeno visoke plime koja je prošle nedelje poharala grad poplavivši kuće i oštetivši pedesetak crkava tog dragulja svetske baštine.

Talas lošeg vremena koji je zahvatio severnu Italiju u ponedeljak je najviše pogodio regiju Trentino-Južni Tirol, uz granicu s Austrijom, uzrokujući velike snežne padavine zbog čega je zatvoren saobraćaj na tridesetak nacionalnih ulica, kao i škole.

U Veneciji i na ostrvima u laguni škole bi trebalo da otvore vrata dok trgovci i stanovnici raščišćavaju trgovine i stanove koji su više puta poplavljeni.

I vodeni autobusi tipični za taj grad, vaporeti, nastavili su da voze, a povlačenje vode iza sebe je kao i uvek ostavilo mnoštvo otpadaka na trgovima i ulicama grada.

Plima se smanjuje

Danas se očekuje i dalje prilično visoka plima od maksimalno 110 do 115 centimetara, što se događa sve češće, ali daleko je od vrhunca od 1,87 metara izmerenih u utorak.

Slavni Trg svetog Marka, jedna od najnižih tačaka u gradu, poplavljen je čim plima bude viša od 80 centimetara i voda ga je prekrila i u ponedeljak.

Venecija poplava

Foto: Tanjug/AP

Trg je za javnost ponovo otvoren u nedelju.

Gradonačelnik Luiđi Brugnaro obećao je u nedelju da će građani i firme uskoro dobiti formulare za zahteve za odštetu.

Meteorolozi u idućim danima ne očekuju plimu višu od 110 centimetara, pa će grad moći da prione na procenu štete, koja bi po prvim procenama gradonačelnika mogla dosegnuti više od milijardu evra.

Firenca i Piza u ponedeljak su izbegle najgore jer je počeo padati vodostaj reke Arno koja kroz njih prolazi pa su vlasti ukinule vanredno stanje.

Loše vreme zahvatilo je prošlu nedelju i južnu Italiju - Materu, Apuliju, Kalabriju i Siciliju.

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima