• 0

Grčka proteruje ambasadora Libije: Zbog sporazuma sa Turskom, diplomata ima 72 sata da ode iz Atine

Sporazum između Ankare i Tripolija mogao bi da zakomlikuje sporove Ankare u vezi sa eksploatacijom energenata na Mediteranu sa zemljama kao što su Grčka, koje taj potez doživljavaju kao kršenje suverenih prava

  • 0

Grčki zvaničnici saopštili su da će proterati ambasadora Libije u toj zemlji kao odgovor na sporazum koji su 27. novembra potpisale Turska i Libija, a koji se odnosi na morske granice nedaleko od Krita.

Mohamed Junis AB Menfi ima 72 sata da napusti zemlju, rekao je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas na konferenciji za novinare jutros.

Dendijas je nazvao tursko-libijski sporazum "kršenjem međunarodnog prava".

Taj sporazum između Ankare i Tripolija mogao bi da zakomlikuje sporove Ankare u vezi sa eksploatacijom energenata na Mediteranu sa zemljama kao što su Grčka, koje taj potez doživljavaju kao kršenje suverenih prava.

Grčka i Turska se spore zbog nekoliko problema i to traje decenijama. Problemi se odnose od minerala u Egejskom moru, pa sve do podele Kipra.

Sporazum Turske i Libije izazvao je oštre reakcije još nekolicine zemalja. Jedna od njih je i Egipat. Kairo je sporazum nazvao "ilegalnim", a isto to je učinio i Kipar.

Sporazum su potpisali turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i premijer Libije Fajez al Saraj u Istanbulu.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima