Prirodna katastrofa: Za godinu dana uništena je prašuma velika kao Portoriko

U novembru su uništena 563 kvadratna kilometra najveće tropske šume na svetu

  • 2
Pozar u Amazonu, Brazil Foto: Tanjug/AP

U novembru je zabeležen najviši nivo uništavanja šuma u brazilskoj Amazoniji od kako su 2015. počela da se vrše takva merenja, pokazuju najnoviji podaci brazilske vlade.

U novembru su uništena 563 kvadratna kilometra najveće tropske šume na svetu, što je čak 103 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, prenosi Rojters.

Veliki deo krčenja šuma u brazilskom delu Amazonije vrši se ilegalno da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. Načelnik zajednice Kaiapo kaže da ne želi drvoseče na svojoj zemlji optužujući ih za prikrivanje ilegalnih radnji i vršenja pritiska na starosedeoce. Veliki deo krčenja šuma u brazilskom delu Amazonije vrši se ilegalno da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. Načelnik zajednice Kaiapo kaže da ne želi drvoseče na svojoj zemlji, optužujući ih za prikrivanje ilegalnih radnji i vršenja pritiska na starosedeoce. Foto: Tanjug/AP/Leo Correa

Takođe, podaci pokazuju da je u periodu od januara do novembra uništeno 8.934 kvadratnih kilometara, odnosno 83 odsto više nego u istom periodu 2018. godine, što je oblast veličine Portorika.

Uništavanje šuma obično opadne u novembru i decembru tokom kišne sezone u Amazoniji. Međutim, podaci za prethodni mesec su neuobičajeno visoki.

Aktivisti za zaštitu životne sredine optužuju brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da je ohrabrivao zemljoradnike i drvoseče da pale šume jer se time, navodno, podstiče razvoj Amazonije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA