"Vucite leš ulicama, na trgu da visi tri dana": Detalji presude će Mušarafu omogućiti novo suđenje?

Presuda bivšem pakistanskom predsedniku zgrozila i domaću i svetsku javnost, a advokati veruju da će delovi presude omogućiti pokretanje novog procesa

  • 0
Pervez Mušaraf Pakistan Foto: Tanjug/AP

Vlasti u Islamabadu zahtevaće od suda da smeni glavnog sudiju koji je vodio proces protiv bivšeg pakistanskog predsednika  Perveza Mušarafa i osudio ga na smrt, nakon što su u javnost ispivali detalji iz presude.

Pervez Mušaraf osuđen je na smrtnu kaznu zbog veleizdaje, a u presudi piše da njegovo telo treba da bude obešeno na gradskim ulicama, da javnost sve vidi.

Detalji presude koja je ispisana na 169 strana isplivali su u četvrtak, a pojedini delovi izazvali su osudu zvaničnika, stručnjaka i građana.

U presudi se navodi da "ukoliko Mušaraf umre pre pogubljenja, njegovo telo treba vući ulicama sve do trga ispred parlamenta Pakistana i potom tamo obesiti da visi tri dana".

Ministar pravde Faroh Nasim osudio je bizarne delove presude i rekao je da je u pitanju "odvratan stav sudije".

On je rekao i da će čitav slučaj biti predstavljen Vrhovnom savetu sudstva, od kog će zahtevati smenu sudije koji je vodio slučaj, jer smatra da on nije dostojan da obavlja tako važnu dužnost.

Fotografije delova presude u kojima se navodi da telo Mušarafa treba ostaviti da visi na trgu proširio se društvenim mrežama kao požar i izazvao osudu brojnih organizacija, advokata i pravnika.

Pravni eksperti ocenjuju da su previše specifična upustva za vešanje ovu "istorijsku" presudu, iako je možda opravdana, dovela su u opasnost i oduzela joj vrednost.

- Šta se događalo u glavi sudije? Treba da se držite zakona, a ne da linčujete ljude", napisao je jedan advokat.

Neki su tvrdili da bi isticanje ovakvih stavova u presudi moglo samo da pomogne Mušarafu i poveća mu šanse za uspešnu žalbu.

- Ovako nešto ne sme da se dogodi ni u jednom pravnom sistemu. Takođe, ukoliko hoćete da se kladite, kladite se da će ovaj slučaj biti ponovo češljan i biće održano novo suđenje - smatraju pakistanski advokati.

Veliki broj građana konstatovao je da presuda izgleda kao da je pisana u srednjem veku, dok drugi smatraju da je sporan deo presude ustvari komentar nekog od članova sudskog veća koji je sasvim slučajno završio u presudi.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA