Putin predlaže referendum o izmenama Ustava

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi u Rusiji trebalo održati referendum o eventualnim izmenama Ustava

  • 0
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas, tokom svog obraćanja poslanicima donjeg i gornjeg doma ruskog parlamenta, da on neće tražiti da se izmeni Ustav, jer se slaže sa tim da postoji ograničenje broja predsedničkih mandata.

Putin je u godišnjem obraćanju o stanju nacije pred ruskom Dumom rekao da se on slaže sa aktuelnim Ustavom koji brani više od dva uzastopna predsednička mandata, ali i objasnio da bi neke stvari ipak menjao.

- Znam da u našem društvu postoje razmišljanja o odredbi da jedna osoba ne može ostati na mestu predsednika više od dva mandata zaredom. Ne mislim da je to nešto važno, ali slažem se sa ovom odredbom - rekao je Putin.

On je rekao i da bi bilo poželjno da se premijerima, guvernerima i drugim zvaničnicima ukine mogućnost posedovanja dvojnog državljanstva ili boravišne dozvole u nekoj drugoj državi.

Putin se ponudio i da ograniči predsednikova ovlašćenja na osvnou kojih predlaže članove vlade i da poveća uticaj parlamenta u ovom pitanju.

- Smatram da predsednik ne bi trebalo da može da odbije kandidate koje bira parlament - rekao je Putin.

On je istakao i da ne bi bilo loše da se održi referendum o izmenama Ustava.

Podsetimo, već dugo se spekuliše da će Putin pokušati da promeni određene članove Ustava kako bi sebi osigurao još jedan mandat, što je on više puta negirao.

Ruski predsednik pobedio je na ponovnom izboru za drugi uzastopni mandat na mestu predsednika 2018. godine, a sledeći predsednički izbori trebalo bi da budu održani u martu 2024. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA