• 0

Prestonica mode postala prestonica smoga: Milano jedan od najzagađenijih gradova na svetu

Uvedena je zabrana korišćenja privatnih vozila sa Euro 4 dizel motorima, a zabranjena je i upotreba svih komercijalnih vozila sa Euro 3 dizel motorima u periodu od 8.30 do 18.30 časova

  • 0

Mnogi gradovi širom sveta već danima muče muku sa zagađenjem, a u samom vrhu liste najzagađenijih gradova našla se i prestonica mode, Milano.

Od 5. januara nivo štetnih čestica u vazduhu je dobrano iznad dozvoljenih granica, a uprkos merama koje su gradske vlasti uvele da bi smanjile zagađenje, Milano se i dalje penje na listi gradova u kojima od smoga ne može da se diše. Danas je Milano u top 5 najzagađenijih gradova na svetu i nalazi se tik ispod srpske prestonice.

Stanovnici su dodatno zabrinuti, s obzirom na to da meteorolozi za naredne dane ne najavljuju ni vetar, a ni jače padavine koji bi mogli malo da olakšaju situaciju.

Nju Delhi Indija zagađenje vazduha

Zagađenje postalo ozbiljan problem u mnogim gradovima Foto: Tanjug/AP

Muke sa zagađenjem počele su još krajem prošle godine, tačnije 27. decembra, a Milano je jedan od retkih gradova koji nije čekao zakonski rok od 10 dana da uvede vanredne mere. Kako je količina štetnih čestica u vazduhu alarmanta, uveli su zabranu korišćenja privatnih vozila sa Euro 4 dizel motorima, a zabranjena je i upotreba svih komercijalnih vozila sa Euro 3 dizel motorima u periodu od 8.30 do 18.30 časova.

Takođe, građanima je zabranjeno da lože, a ugostiteljskim objektima da raspaljuju roštilj, pale kamin ili da koriste grejalice u baštama svojih objekata kako bi privukli turiste.

Najgora situacija je u centru grada, a vlasti kažu da se u narednim godinama moraju preduzeti još konkretnije mere, jer u kritičnom trenutku, ove mere za smanjenje zagađenja nisu dovoljne.

Podsetimo, u Milanu i još desetak gradova širom Italije je još prošle sedmice ograničen promet automobila kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida. Gradovi u Lombardiji, uključujući Milano, objavili su slične mere prošle srede ali ih i privremeno obustavili, jer zbog štrajka radnika gradskog prevoza stanovnici ne bi mogli da napuste grad.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima