≫ 

Instagram u plemenite svrhe: Kako su mladi saznali za Evu (13), ubijenu u Aušvicu i oživeli je

Izraelac Kohavi došao na ideju da godine premosti - klikom. Na jednom Instagram profilu vratite se 75 godina unazad

  • 0
Eva Heyman Printskrin: Instagram/eva.stories, Foto: Yad Vashem/AP

Instagram profil nazvan Evine priče otvoren je sa ciljem da generaciji korisnika društvenih mreža prikaže Holokaust. I to ne na bilo koji način. Devojčica koja se predstavlja upravo kao Eva snima svoje storije i priča šta preživljava.

A preživljava Aušvic. Reč je o spoju društvenih mreža, moderne tehnolohije, književnosti, istorije, filma... Naime, 1944. godine zaista je postojala devojčica Eva, Hejmen joj je bilo prezime. Bila je Jevrejka iz Mađaske. Sanjala je da postane fotoreporter, pisala je svoj dnevnik. Zvanični početak jednog tako predanog posla bio je na njen 13. rođendan - 13. februara zloglasne 1944. godine.

Posmatrala je kako nacistička Nemačka prožidire i orobljuje evropsku civilizaciju, pisala o tome i čudila se broju poslušnika vođe kakav je bio Adolf Hitler. Četiri meseca kasnije dopala im je šaka. Odvedena je u Aušvic i tamo je ubijena u oktobru iste godine.

 
 
 
View this post on Instagram
Eva.Stories Official TrailerA post shared by Eva (@eva.stories) on

Majka koja je takođe bila žrtva Holokausta, preživela je logor, a ubzo potom pronašla dnevnik svoje kćerke Eve i objavila ga. Istorija beleži da je kasnije izvršila samoubistvo.

Upravo taj dnevnik poslužio je kao inspiracija izraelskom bogatašu, stručnjaku za IT tehnologije, ujedno potomku preživelih žrtava Holokausta Matiju Kohavi. On i njegova ćerka Maja bacili su se na projekat višemilionske vrednosti (samo u novcu) sa ekipom koja broji oko 400 pojedinaca, među kojima i glumce.

Najpre su čitali dnevnike dece - čijih je žrtava u nacističkom progonu bilo 1,5 miliona, od ukupno čest miliona ubijenih Jevreja - tek se kasnije odlučivši za Evin.

Eva Heyman Eva Hejman Foto: Yad Vashem/AP

Britanska glumica koja je ušla u lik nesrećne devojčice svoju priču i započinje tako što ističe ulogu Instagrama u životu današnje omladine. Dakle, ona se zaljubljuje, druži, obaveštava pratioce o svojoj svakodnevici. Ubrzo prelazi na užase nacističke vladavine u kostimima iz sredine '40. godina prethodnog veka, sa idejom da prikazi budu verni.

Uz jaku kampanju u Izraelu, ovaj projekat je i dočekan sa velikom pompom. Za manje od 24 časa Instagram profil prikupio je milion pratilaca. To je bio način da se od zaborava sačuvaju užasi koje su pre samo 75 godina doživela deca - zbog svoje nacionalne i verske pripadnosti. Neka nisu ni preživela, poput Eve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA