≫ 

Mađarska izgladnjuje azilante da bi zaustavila imigraciju?

Helsinški komitet i druge organizacije za ljudska prava optužile su mađarsku vladu da koristi izgladnjivanje kao taktiku da odvrati migrante od traženja azila

  • 6

Evropski sud za ljudska prava naredio je Mađarskoj - 28. put po redu - da prestane da lišava hrane tražioce azila tokom boravka u tranzitnoj zoni.

Trudnica iz Avganistana i njena ćerka morale su iz svojih porcija da daju hranu suprugu i ocu tokom jedne nedelje, preneli su brojni mediji.

- On je 28. osoba koju izgladnjuju mađarske vlasti od avgusta 2018. godine - rekao je mađarski helsinški komitet, nevladina organizacija koja obezbeđuje besplatnu pravnu pomoć tražiocima azila u Mađarskoj.

Helsinški komitet i druge organizacije za ljudska prava optužile su mađarsku vladu da koristi izgladnjivanje kao taktiku da odvrati migrante od traženja azila. Svaki put nevladina organizacija žalila se sudu u Strazburu i pobedila.

Međutim, mađarska vlada rekla je da "nema besplatnog ručka za ilegalne imigrante".

Mađarske vlasti ukazuju na primetan porast broja migranata od oktobra koji dolaze na sever preko Balkana - od obično manje od 300 dnevno do 1.000 ili više dnevno u poslednjim nedeljama.

U međuvremenu, restriktivne promene mađarskih zakona o azilu i imigraciji poslednjih godina učinile su gotovo nemogućim da tražioci azila, koji podnesu zahtev na srpskoj granici, da dobiju zaštitu u Mađarskoj.

Mađarska je u 2018. godini odobrila 367 zahteva za azil, prenosi Juronjuz.

Premijer Mađarske Viktor Orban isključivo je vodio kampanju za antiimigracionu platformu tokom izbora 2018. godine, zbog čega je ponovo izabran, treći put zaredom.

Video: Migranti preskaču ogradu između Srbije i Mađarske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA