≫ 

Predsednik Albanije kritikovao Raminu vladu: "Na putu smo da postanemo evropska Severna Koreja"

Meta je, u intervjuu za "Juronjuz", optužio vladu u Tirani koju predvode socijalisti premijera Edija Rame, da je "uzurpirala svaku nezavisnu instituciju" i postala "jednopartijski režim"

  • 0
Belgium EU Western Balkans Foto: Tanjug/AP

Albanija rizikuje da ponovo postane "evropska Severna Koreja", izjavio je danas albanski predsednik Iljir Meta.

Meta je, u intervjuu za "Juronjuz", optužio vladu u Tirani koju predvode socijalisti premijera Edija Rame, da je "uzurpirala svaku nezavisnu instituciju" i postala "jednopartijski režim".

Albanski premijer tvrdi da "bije bitku za demokratiju" i demantuje da je tu reč o ličnoj borbi za vlast sa premijerom Ramom.

- Kako mogu da se uzdignem iznad partijske politike kada u Albaniji imamo totalno zarobljavanje države od strane vladajuće većine, kada ona sve kontroliše?. Danas, nažalost, živimo u jednopartijskom režimu, pod pretnjom da se vratimo 30 godina unazad kada smo bili Severna Koreja Evrope - kazao je Meta.

"Juronjuz" navodi da je Meta pozvao na antivladine proteste u Tirani 2. marta, dok je Rama pokrenuo proceduru za opoziv predsednika zbog pokušaja Mete da otkaže prošlogodišnje lokalne izbore.

- Ovde se ne radi o borbi za vlast. Borim se za vladavinu prava u Albaniji. Borim se za vladavinu demokratije protiv jednopartijskog režima koji je uzurpirao svaku nezavisnu instituciju u ovoj zemlji i sada želi da prigrabi i Ustavni su - rekao je Meta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA