≫ 

Telegraf.rs na granici Grčke i Turske: Suzavci i šok bombe lete na sve strane zbog migranata

Pratite dešavanja na našem portalu, situacija se prilično zakuvala dok u Zapadnu Evropu pokušava da uđe 130.000 migranata

  • 35

Tenzije na grčko-turskog granici se nastavljaju, a reporteri portala Telegraf.rs nalaze u epicentru sukoba migranata i grčke policije i donose nam ekskluzivne snimke borbe u teškoj situaciji.

Naši reporteri i snimatelji - Đorđe Radivojević, Branko Hrček i Slobodan Pikula iz minuta u minut javljaju našoj redakciji novosti sa prelaza Kastanjes, koji se nalazi na 11 kilometara dugačkoj kopnenoj granici između Grčke i Turske.

Grcko-turska granica Foto: Slobodan Pikula

Tenzije ne jenjavaju, na graničnoj liniji vodi se pravi mali rat sredstvima za razbijanje demonstracija - lete suzavci i šok bombe, a Turska, kako se čini, na sve načine pokušava da omekša odbranu grčke granice, kako bi na hiljad emigranata moglo da prodre na njenu teritoriju.

U ovoj zoni sve je više i pripadnika snaga bezbednosti, a pojačanje stiže i iz Evropske unije. Skupljaju se i novinari, pa gotovo da ne može da se nađe slobodan apartman, a lokalno stanovništvo pomaže vojsci i policiji.

Suzavci, šok bombe

Situacija na granici Grčke i Turske iz minuta u minut postaje sve napetija, a dokaz tome je i snimak na kojem se vide pripadnici turske policije kako šutiranjem i udarcima u glavu pokušavaju da oteraju migrante na Grčku stranu.

Od jutros na samoj granici traje prava "borba suzavcima", budući da na grčke snage bezbednosti sa turske strane neprestano padaju "bombe" suzavca, ali i šok bombe.

Na terenu je i služba Evropske unije za čuvanje granica, a danas dolazi poljska jedinica uz Fronteksa.

Grcko-turska granica Foto: Slobodan Pikula

Kako javljaju naši reporteri, ljudi su se u pograničnim selima Grčke angažovali da pomognu vojsci i policiji. 

- Žene su napravile toliko hrane da sada imaju višak, pa je stavljaju u frižidere. Inače, ovde pristižu novinarske ekipe iz ostatka Evrope, sve vrvi od 'sedme sile', a smeštajni kapaciteti su prebukirani, pa slobodan apartman ne može da se nađe.

U Evropu bi 130.000 migranata

Nakon što je Turska, koja je čuvajući granicu do sada sprečavala veliki priliv migranata u Evropu, ona je pustila izbeglice da slobodno napuštaju zemlju, a više hiljada njih krenulo je ka Grčkoj.

Grcko-turska granica Foto: Slobodan Pikula

Snage ove zemlje i juče su upotrebljavale suzavce i vodene topove, pa čak i ćorke i dimne bombe, kako bi sprečili ilegalne prelaske granice, dok turska policija onemogućava migrantima povratak natrag.

Procena je da u Grčku, a potom i dalje u Zapadnu Evropu pokušava da uđe 130.000 ljudi, koji su sada u Turskoj. U pitanju su migranti različitih nacionalnosti, ali najviše Avganistanci i Pakistanci, dok Sirijaca ima svega oko pet procenata, a ima i Turaka koji sa ostalim migrantima žele put Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    7. mart 2020 | 12:34

    Nekada je car Dušan Silni, sam držao odstupnicu Osmanlijama i tada je tražio od Vatikana da preusmeri deo krstaške vojske u tadašnju Vizantiju kako bi pobedili i zaustavili prodiranja islama na samom pragu. Vatikan, naravno nije nikada niti poslao, niti odgovorio na njegove zahteve. I ako tada jaka, možda i najjača balkanska vojska, nije uspela da ih spreči. Ostatak scenarija znamo... 500 god... milioni života!!! Trebalo bi sada sve ugrožene zemlje da se ujedune, pošalju deo vojske ili policije, kako bi se sprečilo njihovo prodiranje, naseljavanje i okupiranje hrišćanskih zemalja. Ne treba da gledamo po strani, da drugi reši problem, jer kada bude kasno, taj isti problem rešavaćemo u kući, a ne u dvorištu ili na pragu... Učite na greškama istorije, jer se ona se ponavlja

  • Losmi

    7. mart 2020 | 10:58

    Treba upotrebiti BOJEVU MUNICIJU!

  • Pera

    7. mart 2020 | 16:20

    Pre oko godinu, dve i siptari masovno krenuli sa kosova put Evrope. I sta bi? Zaustavljeni su tu gde jesu a da takoreci nisu ni krenuli. Tako ce biti i sa ovima. Ostace tamo gde zaglave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA