Doktori izlečili prvog obolelog od korona virusa u Italiji: Šok terapijom vratili ga iz mrtvih

U pitanju je muškarac od 38 godina, koji sada samostalno diše i u polusvesti je

  • 0
Korona virus, koronavirus, Italija Foto: Tanjug/AP

Italijanski doktori Frančesko Mojoli i Rafael Brunorade su uspeli da izleče prvog zaraženog virusom korona u toj zemlji. Njih dvojica su za italijanski list "Korijera dela sera" otkrili kako im je to pošlo za rukom, prenose Novosti.rs.

Muškarac (38) je na odeljenje intezivne nege u vrlo ozbiljnom stanju završio 20. februara, ali do 9. marta više nije trebalo da ima intubacijsku cev za disanje i oporavlja se.

- Virus korona može ozbiljno uticati i na najmlađe. Mladi imaju više oružja za borbu protiv virusa: tretman "oživljavanja" koji uključuje šok-terapije koktelima antivirusnih lekova, antibioticima i, eksperimentalno, onima koje se koriste za lečenje HIV-a, lakše mogu podneti oni koji nisu već fizički oslabili - rekli su lekari.

- Da bi lečenje bilo uspešno, mora postojati kombinacija tri činioca: terapije kojom se održava vitalnost (hidratacija, veštačko hranjenje itd.), tretmani koktelima eksperimentalnih lekova i odsutnost naknadnih komplikacija - objasnili su.

Korona virus, koronavirus, Foto: Tanjug/AP

- Značajan doprinos šansi za oporavak daje odsutnost drugih patologija, a to znači da, osim pluća, i drugi organi dobro rade. Kod mlađih ljudi lečenje je teže ako postoje i komplikacije u lečenju drugih organa poput srca, jetre i bubrega - kazali su doktori.

- Kritično ali stabilno stanje dobar je znak. Muškarac je u bolnici već tri nedelje pa su lekari uspeli da shvate tok bolesti: stanje se brzo pogoršava, potom sledi duga faza stabilizacije i konačno sledi poboljšanje. On je sad u jedinici postintenzivne nege u San Mateu i nalazi se u fazi koju lekari nazivaju "odvikavanjem", u kojoj se šok terapije postupno obustavljaju. Sam diše i u polusvesti je.

- On je postao simbol činjenice da se korona virus može lečiti čak i kad je pacijent u vrlo ozbiljnom stanju - zaključili su.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA