≫ 

"Policija me redovno obilazi": Srbin koji je došao iz Frankfurta govori za "Telegraf" iz karantina

Naš sagovornik opisao nam je kako je tekla procedura na aerodromu, ali i kakva je situacija u Nemačkoj

  • 10
Italija, korona virus Foto: Tanjug/AP

Korona virus potpuno je promenio svet u par meseci. Čitave države i gradovi su pod karantinom, zabrana kretanja ljudima, policijski časovi i zatvaranje granica.

Haos koji je izazvao smrtonosni virus nije zaobišao ni našu zemlju. Prema poslednjim podacima, 171 osoba obolelo je od korona virusa, dok je zabeležen prvi smrtni slučaj. Kako bi vlasti suzbile dalje širenje epidemije, uvele su policijski čas u trajanju od 20 časova uveče do pet sati ujutru, ukidanje gradskog i međugradskog saobraćaja, kao i zatvaranje aerodroma Nikola Tesla i granica naše zemlje.

Mnogi naši državljani ostali su zatočeni na aerodromima u Evropi i svetu, a Ministarstvo spoljnih poslova čini sve da te ljude vrati kući. Oni koji su stigli u našu zemlju pre ovih mera, a dolaze iz zemalja pogođenih korona virusom, morali su po dolasku u Srbiju da se jave nadležnima i određivan im je karantin.

N. M, sagovornik portala “Telegraf.rs” pre nekoliko dana stigao je u našu zemlju avionom iz Frankfurta, a kako nam kaže, podeljeni su im upitnici da popune po dolasku na aerodrom, te je čekao u redu skoro dva sata da bi dobio rešenje za kućni karantin.

- Mislim da nas je bilo u redu oko 600, bila je velika gužva. Posle dva sata čekanja, dobio sam rešenje da treba da budem u karantinu 28 dana i listu telefona da se javim. Nisam imao nikakve simptome, a medicinske ekipe me nisu testirale na korona virus. Pošto sam bio kod sanitarnog inspektora, ušao sam u deo gde su infracrvene kamere. Posle toga je išla pasoška kontrola i prostorija gde se pokupi prtljag. Kada se sve to završilo, otišao sam kući taksijem - priča N. M.

N. M. se pridržava karantina i kaže da mu je OK.

- Nemam kontakt sa ljudima, osim sa policajcima koji me redovno obilaze. Osećam se dobro i zdravo. S obzirom da nemam kontakt sa drugim osobama, sestra mi svakog dana donosi namirnice na vrata od stana, tako da se strogo pridržavam pravila i ne napuštam mesto stanovanja - istakao je on i kazao da se ne boji korona virusa.

- Više se plašim za druge, za moju sestru i za starije osobe na koje može virus da utiče kobno - dodao je savesni N. M.

U Frankfurtu bez panike

Nas sugrađanini opisao je za “Telegraf.rs” kakva je situacija u Nemačkoj, odnosno u Frankfurtu u kom je boravio zbog posla.

- U Frankfurtu gde sam boravio nekoliko dana nisam primetio paniku. Život u tom gradu odvija se normalno, osim što je u prodavnicama malo veća potrošnja osnovnih namirnica i sredstva za dezinfekciju. Parkovi i kafići su tada bili puni ljudi i dece - ističe naš sagovornik.

Video: Zdravko je mesec dana u karantinu u Italiji: Poznajem ljude koji su u jako teškom stanju

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Најзад

    22. mart 2020 | 10:16

    Вратио сам се преко Сучина у среду. Полиција ме зове на кућни два пута дневно, волонтери са медицинског једном поподне. Испаде на крају да смо постали озбиљна држава.

  • banjac

    22. mart 2020 | 10:37

    Moja komsika se pre 5 dana vratlla iz Svajcarske. Ona je kao u samoizolaciji u kuci gde zive njih petoro. Niko je nije zvao niti posetio. Preduzmite nestoNiska Banja

  • 1222

    22. mart 2020 | 09:13

    Ti da se plašiš za druge ne bi se ni vraćao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA