≫ 

Britaniji preti "cunami korona virusa", za dve nedelje ostaće bez mesta na intenzivnoj nezi

Hopson je istakao da, iako su kapaciteti bolnica uvećani za pet do sedam puta u poslednjim nedeljama, prestrašeni su kojom brzinom se pune bolnički kreveti

  • 7
Doktori, pacijent, bolnica, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Izvršni direktor Nacionalne službe za zdravlje u Velikoj Britaniji Kris Hopson upozorio je da u narednim danima može doći do opšteg kolapsa bolnica u Londonu zbog korona virusa, istakavši da im preti “cunami pacijenata”.

- Medicinske ustanove su prebukirane pacijentima koji su ozbiljno bolesni. Brine broj inficiranih koji stiže u kratkom vremenskom roku i kako su u teškom stanju. Bukvalno dolaze u talasima - rekao je Hopson u razgovoru sa BBC Radio 4, a prenosi Raša tudej.

Hopson je istakao da, iako su kapaciteti bolnica uvećani za pet do sedam puta u poslednjim nedeljama, prestrašeni su kojom brzinom se pune bolnički kreveti, mnogo više “nego što smo ikada mogli da zamislimo”.

Da stvari budu gore, Nacionalna služba za zdravlje je istakla da je 30 do 50 odsto medicinskog osoblja na kućnom lečenju, jer se sumnja da ili imaju korona virus ili da se nalaze u rizičnoj grupi. Hopson ističe da se ovaj nalet inficiranih i manjak osoblja desio u najgorem mogućem trenutku.

Koliko je ozbiljna situacija ozbiljna, Univerzitet u Kembridžu je utvrdio analizom da će Nacionalna služba ostati bez mesta na intenzivnoj nezi za dve nedelje ukoliko se nastavi ovakvo širenje koronavirusa.

Prema poslednjim podacima, u Ujedinjenom Kraljevstvu do sada je registrovano 9.529 slučajeva koronavirusa, a da je 465 osoba umrlo.

Prave ogromnu bolnicu za korona virus

 

Vlasti u Britaniji Odlučile su da “ExCel” centar u Londonu, koji je površine 100.000 metara kvadratnih, pretvore u bolnicu koja će primati isključivo pacijente obolele od korona virusa.

Džonson naredio zatvaranje pabova, pozorišta, bioskopa

 

Britanski premijer Boris Džonson naredio je zatvaranje pabova, restorana, pozorišta, bioskopa i teretana kako bi širenje korona virusa u zemlji bilo usporeno.

Džonson je rekao da razume koliko je teško oduzeti tradicionalno pravo Britanaca da idu u pab, ali da je apsolutno ključno usporiti širenje zaraze, prenosi Rojters. Dodao je da je uznemirujuće pomisliti na sva preduzeća koja će se suočiti s teškoćama zbog mera koje zemlja mora da preduzme.

Otkriveno kako je korona virus stigao u Britaniju

 

Prvi pacijent u Velikoj Britaniji inficirao se korona virusom u Ibici Alpa, austrijskom skijaškom centru Išgl, tvrdi više britanskih medija, a i u samoj Austriji ponašanje vlasti tog gradića, ali i pokrajine Tirol, nalaze se pod istragom tužilaštva.

Britanski mediji Išgl smatraju mestom koje je doprinelo širenju korona virusa širom Evrope. Prvi pacijent u toj zemlji se inficirao u Išglu, stoji na naslovnoj strani "Dejli mejla".

Radi se o jednom 50-godišnjem IT ekspertu iz Saseksa, koji je sa prijateljima iz Danske i SAD boravio u Išglu sredinom januara. Tamo se on, prema pisanju medija, zarazio, a po povratku u Veliku Britaniju Daren Bland inficirao je suprugu Saru i decu.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. mart 2020 | 14:19

    Pa oni su u pocetku znali za to i hteli su kao kod krda zivotinja da se pusti da bude prirodna selekcija ,medjutim struka naucnika iz te oblasti se pobunila i ukazala na katastrofalnu gresku ako se to uradi,od engleza mozes svasta ocekivati ,jer oni su mnogo hladan narod

  • PIXY

    26. mart 2020 | 14:08

    Tek sad zatvaraju pabove i bioskope,kakvi idioti,i oni bi da zavode red u svetu kukava im majka

  • To

    26. mart 2020 | 14:05

    Kada se setim 99, e baš mi je žao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA