Danska tvrdi da su mere protiv korona virusa urodile plodom: Sada ih povlače

Premijerka tvrdi da su ograničenja koja su uveli 11. marta uspela

  • 0
Danska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Danska bi mogla da počne sa ukidanjem ograničenja nametnutih zbog korona virusa u aprilu, nakon što je proglasila da je ograničenje kontakata koje je primenila 11. marta "uspelo", prenosi Dejli mejl.

Nordijska zemlja, koja je do sada prijavila 77 smrti povezanih sa korona virusom, prošle nedelje je produžila blokadu do posle Uskrsa kako bi ograničila fizički kontakt među građanima koji su stupili na snagu 11. marta.

- Vidimo znake da smo uspeli da odložimo prenos korone u Danskoj. Prenos se širi sporije nego što smo smo strahovali - rekla je premijerka Mete Frederiksen.

Ona je dodala da je tokom prošle nedelje broj prijema u bolnice porastao nešto sporije nego nedelju dana pre i bez eksplozije u broju koji je viđen u drugim zemljama.

Danska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Liderka, čiji je odgovor na krizu naišao na pohvalu javnosti, ponudila je nadu da su Danci uspeli da pobede epidemiju blokadom.

- Ako tokom naredne dve nedelje ostanemo zajedno tako što ćemo ostati razdvojeni, a brojevi ostanu stabilni, vlada će ponovo započeti postepeno, tiho i kontrolisano otvaranje našeg društva, posle Uskrsa - rekla je.

Prošle nedelje broj obolelih od korona virusa duplirao se sa 254 na 533.

Broj dnevnih smrti smanjio se sa 11 na pet u nedelju. Danska je za sada prijavila 2.577 slučajeva korona virusa.

Video: Potresni snimak iz bolnice u Španiji: Oboleli nepokretno leže, doktori ne znaju gde će pre

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA