Suzana danima nije znala ništa o ocu koji je bio u staračkom domu: Na kraju je umro od korone

Očajna da sazna šta se događa sa njenim ocem, na automobilu je ispisala poruku: "Da li je tata živ?" i parkirala se ispred doma za stare u Masačusetsu

  • 0
korona virus, koronavirus, lekar, bolnica, medicinski radnik Foto: Tanjug/AP

Nakon što je saznala da je u Dom za stara lica u Masačusetsu ušao korona virus, Suzana Keni danima nije mogla da sazna šta se događa sa njenim ocem. Očajna, u potrazi za informacijom, Suzana je na kraju bila prinuđena da na svom automobilu ispiše poruku "Da li je moj tata živ?" i da se parkira ispred objekta.

Bio je, ali ne zadugo.

Suzanin otac kao i još 70 štićenika doma preminulo je od posledica korona virusa koje su dobili u domu Halioke, ustanova koja je slovi za jedno od najvećih žarišta epidemije u Masačusetsu. Dok nadležni organi istražuju ko je odgovoran za širenje zaraze u domu, porodice su očajne i same pokušavaju da nađu krivca.

- Neko je tamo z*****, i to opasno. Mora za to da odgovora - govori Suzana za AP, dok se guši u suzama.

Nadležni se trenutno trude da spreče da se još preostalih 100 štićenika zarazi virusom. Više od desetina njih je iseljena iz doma, a njih 30 je smešteno u bolničku jedinicu. Kako javljaju mediji, u ustanovi je zaraženo još nekih 80 štićenika i isto toliko zaposlenih.

Direktor doma je 30. marta poslat na prinudni godišnji odmor, a na njegov mesto je došao čelnik jedne bolnice u Masačusetsu, kako bi sprečio još tragičniji scenario.

Ove sedmice su nadležni poslali i vanredne kontrole, kako bi se uverili da svi članovi osoblja nose svu neophodnu zaštitnu opremu. Poslali su i pomoć u ljudstvu, jer su mnogi zaposleni u karantinu. Oni koji su uspeli da se ne zaraze kažu da je pomoć stigla prekasno.

Radnici bili bez opreme, bolesni nisu adekvatno bili izolovani

- Istina je da je šteta već napravljena. Sada činimo sve što možemo da ne dođe do još goreg scenarija - kaže Kvesi Ablordepi koja radi kao medicinska sestra u domu već 20 godina.

Radnici su rekli da na početku epidemije nisu dobili neophodnu zaštitnu opremu, te da rukovodstvo nije obezbedilo adekvatnu izolaciju onih štićenika koji su bili pozitivni na Covid-19. Nedostatak radnika, na koji su se žalili godinama pre izbijanja pandemije, samo je pomogao da se virus brzo proširi, jer su oni koji su brinuli o zaraženima bili prinuđeni i da se brinu o zdravim štićenicima u ustanovi.

- Odmah smo poslali apel za pomoć. Država je znala šta se događa, ali nas niko nije slušao. Sada kada je virus pokosio sve počeli su da se bave nama - tvrdi Džo Ramirez, zaposleni u Domu koji je i sam oboleo od korona virusa.

Načelnik u domu Benet Volš je stao uz svog radnika i optužio državu da laže kada kaže da nije bila na vreme obaveštena o onome što se događa u ovoj ustanovi.

Korona ih ubijala za jedan dan

To porodicama preminulih ne daje nikakvo smirenje. U domu su umrli njihovi očevi, deke, bake, ujaci... U prvi mah su dobili temperaturu i malo kašljali, a onda bi im se stanje naglo pogoršalo.

Tako je i Suzana, čim je načula da se virus širi domom, danima pokušavala da sazna šta se događa sa njenim ocem Čarlijem.

Nakon što satima nije mogla nikoga da dobije, markerom je na staklu svog automobila ispisala "Da li je moj tata živ? Treba da vas je sramota, 30 sati i više niko neće da mi se javi".

Potom je ugledala ženu u zaštitnoj opremi i dozivala je.

"Ko je ovde glavni?", urlala je Suzana ispred doma... Dve nedelje kasnije, 15. aprila, njen otac je preminuo od posledica korona virusa.

Keri Raterford je verovala da će se njen otac Frensis (84) izvući. Prebačen je u bolničku jedinicu iako je bio negativan na korona virus. Nažalost, posle dva dana je dobio visoku temperaturu. Dan kasnije je izdahnuo.

- Mislim da mnogi ne pridaju ovom značaj jer su to stari ljudi, koji su već imali neke bolesti. Kao, već su bili stari i bolesni u domu, šta ima veze - kaže ožalošćena Keri i dodaje da to za članove porodica nije tako lako kako se možda ostalima čini.

Ona, kao i drugi čiji su najdraži preminuli u domu čekaju odgovore nadležnih. Nadaju se da će im neko reći čija je krivica što se virus tako brzo proširio i odneo živote na desetine ljudi.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Gledate i znate da se neki od njih neće vratiti: Emotivne ispovesti negovatelja iz staračkih domova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA