≫ 

Korona virus će nestati sam od sebe pre vakcine? Nekadašnji glavni onkolog SZO digao svet na noge

Sikorova objava izazvala je snažne reakcije u javnosti

  • 14
vakcina protiv gripa foto: pixabay.com

Korona virus bi mogao sam od sebe da nestane pre nego što naučna javnost pronađe vakcinu protiv smrtonosne bolesti COVID-19, kaže nekadašnji glavni onkolog pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Karol Sikora.

- Postoji prava šansa da će korona virus sam da "izgori" prirodnim putem pre nego što razvijemo vakcinu - napisao je Sikora na Tviter, koji je sada dekan Medicinske škole pri Univerzitetu Bakinghem.

- Viđamo približno sličan obrazac svugde i mislim da imamo veći imunitet na koronavirus nego što je procenjeno. Moramo da nastavimo da usporavamo virus, ali mogao bi da nestane sam od sebe - dodao je on.

Sikorova objava izazvala je snažne reakcije u javnosti, te je većina ljudi tražila od ovog stručnjaka da objasni kako bi to moglo da se desi. On je zatim istakao da je to samo njegovo mišljenje i da je objavio na društvenim mrežama samo “scenario koji je moguć u trenutnoj situaciji”.

Stručnjak je istakao da niko ne može sa sigurnošću da kaže šta će se desiti i apelovao je na građane da se drže pravila socijalnog distanciranja, prenosi "Raša tudej".

Razvoj vakcine

Kompanije i države širom sveta užurbano pokušavaju da razviju vakcinu protiv korona virusa koji je odneo preko 313.000 života do sada. Ranije ove nedelje, SZO objavila je da osam “kandidata” sprovodi klinička ispitivanja, dok je još 110 u fazi pretkliničkog istraživanja.

Međutim, i dalje nije poznato kada će biti spreman lek protiv koronavirusa, pošto uspešan razvoj može da traje prema rečima stručnjaka mesecima, a u nekim slučajevima čak i godinama.

Uprkog godinama istraživanja i testiranja, medicinski stručnjaci još nisu razvili vakcinu protiv SARS-a koji se prvi put pojavio 2002. godine, kao ni za MERS, čija je epidemija zabeležena 2012.

Rusi krajem leta registruju vakcinu protiv korona virusa?

Vakcina za korona virus mogla bi da bude registrovana u Rusiji u avgustu, najavio je juče direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Aleksander Gunzburg.

- Verujem da bi krajem leta mogli da registrujemo vakcinu. Rekao bih da bi to moglo da bude u avgustu ako sve bude teklo po planu i ne bude nikakvih iznenađenja - rekao je Gunzburg u intevjuu za TV kanal Rusija 1, prenosi agencija TASS.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Vakcina protiv Covid-19 efikasna na majmunima, uskoro kreće testiranje na ljudima

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIJA 💯✍️

    18. maj 2020 | 07:43

    NEĆEMO VAKCINE 💯🕯️✨

  • Hulk

    18. maj 2020 | 08:22

    Tačno. Isto je bilo i za SARS, MERS, i gomilu ostalih virusa.

  • BOB

    18. maj 2020 | 08:23

    Nije mi jasno kako cete davati vakcinu ljudima kada jos ni lek protiv korone ne postoji, kako pise u clanku ni za sars ni za mers ne postoji vakcina a vi bi ljudima na silu davali vakcinu za kovid 19.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA