≫ 

Mađarska zabranila promenu pola: Transrodne osobe ne mogu da dobiju dokumenta

Predviđen je nepromenljiv upis pola po rođenju u matične knjige i u lična dokumenta, sprečavajući time transrodne i interseksualne osobe da promene ime i dobiju dokumenta koja odgovaraju njihovom rodnom identitetu

  • 8
Budimpešta Foto: Pixabay

Mađarska je zabranila promenu pola i zakonsko priznanje rodnog identiteta transrodnih osoba, uprkos protesta brojnih međunarodnih organizacija. Mađarski parlament je izglasao amandman na član 33 zakona koji pol definiše "biološkim polom na rođenju i genomom".

Izmena je usvojena sa 134 glasa za, 56 protiv, dok su četiri poslanika bila uzdržana.

Predviđen je nepromenljiv upis pola po rođenju u matične knjige i u lična dokumenta, sprečavajući time transrodne i interseksualne osobe da promene ime i dobiju dokumenta koja odgovaraju njihovom rodnom identitetu.

Zakon je ranije pružao mogućnost promene pola u dokumentima.

- Žalosno je i skandalozno što je parlament odlučio da usvoji ovaj zakon, ne poštujući zabrinutosti koje su iskazale desetine organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, uključujući Savet Evrope, Evropski parlament i različite organe UN - rekao je agenciji Frans pres član administrativnog saveta Alijanse LGBT Tamaš Domboš.

On je najavio da će biti upotrebljeni "svi mogući pravni putevi da se ospori ovaj zakon pred mađarskim i međunarodnim sudovima".

Viktor Orban Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Nevladina organizacija Amnesti internešenel (AI) ocenila je da su ove odredbe "u suprotnosti sa međunarodnim i nacionalnim obavezama Mađarske po pitanju ljudskih prava".

Nakon što je ograničio nezavisnost pravosuđa i medija po povratku na vlast 2010. godine, premijer Viktor Orban je od reizbora 2018. godine pokrenuo "novu eru" s ciljem promovisanja hrišćanskih i tradicionalnih vrednosti.

Mađarski parlament je početkom maja već odbacio ratifikaciju međunarodnog sporazuma za bolju zaštitu žena od nasilja, koji mađarska vlada vidi kao promovisanje "destruktivne polne ideologije".

Evropski parlament je u septembru 2018. aktivirao proceduru u okviru člana 7 Ugovora o Uniji za kršenje evropskih vrednosti, što u teoriji može da dovede do sankcija Mađarskoj.

Video: Ispovest transpolitičarke iz Novog Sada: Preko nedelje sam muškarac, vikendima u Beogradu - Violeta

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    19. maj 2020 | 20:55

    Bravo Orbane Srbija je uz vas 👪.

  • Перагеније

    19. maj 2020 | 19:33

    "što u teoriji može da dovede do sankcija Mađarskoj." - САМО у теорији. Мађарска је, као део некадашњег "светог" царства, исувише важна Ватикану. Ни пипнути их неће. Навијам за њихове законе.

  • Bane

    19. maj 2020 | 19:26

    Bravo Madjari bravo Orbane, tako se cuva Hriscanstvo,vrednost porodice je onda zdravo drustvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA