≫ 

Izolacija nije dovoljna da spasi autohtono selo u Amazonu: Zabranili ulaz, virus stigao preko reke

I reke sada donose bolest

  • 0
Veliki deo krčenja šuma u brazilskom delu Amazonije vrši se ilegalno da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. Načelnik zajednice Kaiapo kaže da ne želi drvoseče na svojoj zemlji optužujući ih za prikrivanje ilegalnih radnji i vršenja pritiska na starosedeoce. Kaiapo Indijanci, potpuno odvojeni od civilizacije, već vekovima žive ustaljenim plemenskim načinom života  u srcu brazilske prašume u južnom delu brazilske države Para spadaju u etničke autohtone kulture. Foto: Tanjug/AP/Leo Correa

Tres Unidos, autohtono selo brazilske prašume u Amazoniji, zabranilo je ulaz za sve posetioce nadajući se da će ih izolacija sačuvati od virusa, ali to se nije desilo.

Novi korona virus je, najverovatnije, stigao uz Rio Negro, džinovsku vijugavu reku koja povezuje Tres Unidos sa najvećim gradom Amazonije, Manausom - udaljenim pet sati brodom.

Reke, koje su od životne važnosti za ove udaljene zajednice, sada takođe donose bolest. Na mapi koju je objavila brazilska vlada potvrđene smrti od korona virusa predstavljene su tačkama koje prate reke u tim udaljenim delovima zemlje.

Drama 35 porodica plemena Kambeba ponavlja se u autohtonim zajednicama širom Amazonije, dok se epidemija kreće uzlaznom putanjom iz Manausa, jednog od najteže pogođenih gradova u Brazilu, gde su jedinice intenzivne nege pretrpane, a za sahranjivanje umrlih se koriste masovne grobnice.

Video: Ovim njuškicama neće promaći nijedna zaražena osoba

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA