Matis: Tramp pokušava da nas podeli; Tramp: Čast mi je bila da otpustim Matisa

Sukob aktuelnog predsednika SAD i bivšeg ministra odbrane nastao zbog najave Trampa da će upotrebiti vojsku da smiri nemire u Americi koji su buknuli nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda

  • 1
Donald Tramp, Džejms Matis, James Mattis

Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da mu je bila čast da 2018. otpusti bivšeg ministra odbrane generala Džejmsa Matisa i da mu je to verovatno jedina zajednička stvar sa bivšim predsednikom Barakom Obamom.

On je to napisao na Tviteru povodom Matisove izjave da Tramp želi da podeli SAD i osude zbog najave upotrebe vojske kao odgovora na građanske nemire.

Tramp je kazao da je Matisu dao novi život, a da je on umesto što je radio stvari koje treba i "vodio pobedničke bitke", retko "donosio kući slaninu".

- Verovatno jedina stvar koju Barak Obama i ja imamo zajedničko je to što smo obojica imali čast da otpustimo Džima Matisa, najprecenjenijeg generala na svetu. Tražio sam njegovu ostavku i osećao sam se sjajno zbog toga. Nadimak mu je bio ''Haos'', što mi se nije dopalo, i promenio sam ga u ''besan pas''. Drago mi je što je otišao - napisao je Tramp.

 

Matis: Tramp pokušava da nas podeli

 

Bivši američki ministar odbrane Džejms Matis prethodno je optužio aktuelnog predsednika Donalda Trampa da pokušava da podeli Sjedinjene Američke Države i uz to oštro osudio mogućnosti upotrebe vojske kao odgovora na građanske nemire.

- Donald Tramp prvi je predsednik u mom životnom veku koji ne pokušava da ujedini američke građane, čak se ni ne pretvara da to čini. Umesto toga, pokušava da nas podeli. Svedočimo posledicama njegovih trogodišnjih napora da to učini - rekao je Matis za američki magazin Atlantik.

Matis, koji je ostavku na funkciju sekretara za odbranu u administraciji američkog predsednika podneo 2018. godine, iskoristio je, poređenja radi, podsećanje na Drugi svetski rat i borbu protiv nacističke Nemačke.

- Pogotovo uoči savezničkog iskrcavanja u Normandiju kada je predočeno da je plan nacista za uništenje protivnika bio ''Zavadi pa vladaj'' - ukazao je Matis, prenosi Glas Amerike.

Džejms Matis, James Mattis

Džejms Matis / Foto: Wikimedia/Monica King, United States Department of Defense

Penzionisani mornarički general, koji negira da ima političkih ambicija, kritikovao je američko vojno vođstvo zbog prisustva fotografisanju sa Trampom - nakon što su policija i pripadnici Nacionalne garde rasterali mirne demonstrante u blizini Bele kuće.

Marka Espera, aktuelnog sekretara za odbranu i Marka Majlija, predsedavajućeg Generalštaba američke vojske, kritikovao je zbog toga što su upotrebljavali reč "bojno polje" da bi opisali situaciju u američkim gradovima pogođenim protestima.

- Moramo odbaciti i samu pomisao da su naši gradovi bojno polje - rekao je Matis.

Govoreći o Trampovim pretnjama da će rasporediti vojne trupe, Matis je rekao da bi se tako stvorio lažni sukob - između vojske i civilnog društva.

Reagujući na stavove koje je izneo Matis, Kejli Mekeneni, portparolka Bele kuće, saopštila je da je objavljeni tekst, kako se izrazila, samopromotivni "štos za smirivanje vašingtonske elite".

- Donald Tramp je predsednik zakona i reda koji je vratio mir na ulice naše države. Matisove reči su blede u odnosu na njegove odvažne akcije - napisala je Mekeneni na Tviteru Tviter.

Donald Trump, Donald Tramp, Džordž Flojd George Floyd Mineapolis Afroamerikanac

Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da ne veruje da će biti potrebno da trupe američke vojske budu angažovne povodom protesta koji se održavaju širom Sjedinjenih Država zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nakon policijskog privođenja prošlog ponedeljka u gradu Mineapolisu.

- Zavisi, mislim da neće biti potrebe - rekao je Tramp u intervjuu Televiziji Njuzmaks odgovarajući na pitanje da li bi poslao vojsku u neki od gradova u kojima protesti zbog smrti Džordža Flojda prerastaju u nasilje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    4. jun 2020 | 09:42

    Demnkrate su svuda iste!Potkopavaju Trampa na svakom koraku,korumpiraju sve što mogu,iskoristili su ovo ubistvo za rusenje drzave pred izbore,sve sro mogu rade ne bi li se dokopali vlasti!Od kada je dosao na vlast sabotiraju ga na svakom koraku a posto su profesionalni medijski prevaranti to im nije bilo ni malo tesko...ne daj Bože da oni dodu ponovo na vlast,Srbima ne bi bilo dobro....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA