≫ 

U ovoj zemlji je krenuo jak drugi talas epidemije korona virusa: Trajaće mesecima

Južna Koreja slovi za jednu od zemalja koja se najuspešnije borila sa epidemijom, ali se sada očekuje da će ona trajati mesecima

  • 0
Južna Koreja koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zdravstveni zvaničnici Južne Koreje naveli su da ova zemlja prolazi kroz, kako veruju, drugi talas epidemije korona virusa, uprkos tome što su dnevne brojke o novim infekcijama relativno niske.

Južna Koreja slovi za jednu od zemalja koja se najuspešnije borila sa epidemijom, ali se sada očekuje da će ona trajati mesecima.

Šef južnokorejskog Centra za kontrolu bolesti (KCDC) Jung Eun Kjeong rekao je da je prvi talas trajao do aprila, prenosi BBC.

Ipak, od maja je broj novih slučajeva porastao, uključujući žarišta u noćnim klubovima u prestonici Seulu.

Između tih perioda, dnevni nivo infekcija spao je sa oko 1.000 na nula i to tri dana zaredom. Ipak, u ponedeljak je saopšteno da je za 24 sata potvrđeno 17 novih slučajeva i to iz različitih izvora povezanih sa velikim kancelarijama.

Stoga, stručnjaci tvrde da je Južna Koreja na putu drugog talasa i da se očekuje da će se epidemija nastaviti. Sve do sada KCDC je navodila da se prvi talas zapravo nije ni završio.

Ipak, doktor navodi da je sada jasno da su vikend odmori početkom maja označili početak novog talasa zaraze u širem području Seula u kom je do tada bilo svega nekoliko slučajeva.

U ponedeljak je grad Daejeon, južno od Seula, saopštio da će zabraniti javna okupljanja u muzejima i bibliotekama. Gradonačelnik Seula je takođe upozorio da će ovaj grad možda da se vrati merama socijalnog distanciranja.

Da podsetimo, Južna Koreja je na početku epidemije izbegla potpunu blokadu i oslonila se na mere socijalnog distaniranja i agresivne mere masovnog testiranja ljudi.

Od prvog potvrđenog slučaja, 20. januara, umrlo je ukupno 280 ljudi, a zaraženo više od 12.000. Aktivno je još 1.277 slučajeva.

Video: Uđeš u telefonsku govornicu i testiraš se: Južna Koreja smislila keativan način da suzbije zarazu

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA