≫ 

Rusi odgovaraju Elonu Musku: Šalju turiste 2023. godine u svemir

Kako je ruska kompanija precizirala, tokom ekspedicije "jedan od učesnika svemirskog leta izaći će iz ruskog dela MSS zajedno sa profesionalnim kosmonautom i ''prošetati'' svemirom"

  • 1
Spicer teleskop svemir Foto: Tanjug/AP

Na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) 2023. godine sleteće i dvoje turista, prema ugovoru potpisanom između ruske kompanije "RSC Energia" i američkog preduzeća "Space Adventures Inc.", objavila je danas ruska kompanija.

- Potpisan je ugovor o kratkotrajnoj ekspediciji dva učesnika leta u svemir na brodu Sojuz MS do ruskog dela Međunarodne svemirske stanice (MSS) 2023. godine “, navodi se u saopštenju koje prenosi TASS.

Kako je ruska kompanija precizirala, tokom ekspedicije "jedan od učesnika svemirskog leta izaći će iz ruskog dela MSS zajedno sa profesionalnim kosmonautom i ''prošetati'' svemirom".

Između 2001. i 2009. godine bilo je osam kratkih letova u svemir do ruskog dela MSS na osnovu ugovora sa kompanijom Space Adventures Inc. Među svemirskim turistima koji su tokom ovog perioda posetili orbitalnu stanicu bilo je nekoliko američkih državljanja, jedan Britanac i jedan Kanađanin.

Podsećanja radi, američki milijarder Elon Musk krajem maja postao je prvi privatnik koji je astronaute NASA-e poslao u svemir u okviru programa SpaceX. Astrounati Bob Benken i Dag Harli poleteli su tada iz svemirskog centra Kenedi na Floridi na raketi "Falcon 9" i uspešno stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu.

NASA se okrenula privatnoj kompaniji kako bi "okončala američku zavisnost od ruskih Sojuz svemirskih letelica", koje su prevozile američke astronaute u svemir od kada su prizemljeni spejs-šatlovi 2011. godine. To je bila rva misija sa posadom koja je 100 odsto američka posle 30 godina.

Video: Firma Ilona Maska lansirala novi kontigent satelita u svemir

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazovcine svi zajedno

    25. jun 2020 | 23:28

    A da odete do Meseca i nazad?Zarad starih vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA