• 0

Od korona virusa u svetu preminulo 3.000 zdravstvenih radnika

Amnesti internešenal je upozorio na neodgovarajuće uslove u kojima rade - nisku platu, dugo radno vreme i nasilje koje trpe

  • 0
korona virus, koronavirus, lekar, bolnica, medicinski radnik

Foto: Tanjug/AP

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešanal saopšila je da je od posledica korona virusa preminulo 3.000 zdravstvenih radnika širom sveta i da se suočavaju s brojnim izazovima tokom pandemije.

Amnesti internešenal je upozorio na neodgovarajuće uslove u kojima rade - nisku platu, dugo radno vreme i nasilje koje trpe, navodi Al Džazira.

U izveštaju ove organizacije navedeno je da je u Rusiji preminuo najveći broj ovih radnika, njih 545. Nešto manji broj preminulih je u Velikoj Britaniji 540. Slede ih Sjedinjene Američke Države u kojima je preminulo 507 zdravstvenih radnika.

- Pandemija COVID-19 se sve više pogoršava u celom svetu. Zato apelujemo na vlasti da ozbiljno shvate zdravstvene i druge esencijalne radnike. Veoma je uznemirujuće videti da vlasti kažnjavaju radnike koji su nezadovoljni zbog uslova rada i kojima su ugroženi životi - izjavila je Sanhita Ambast iz Amnesti internešenal.

U Brazilu je preminuo 351 zdravstveni radnik, a u Meksiku i drugim latinoameričkim državama 248.

Lekari, medicinske sestre i drugi na društvenim mrežama često ukazuju na to u kakvim uslovima rade. Vlasti su na udaru kritika zato što nisu osigurale dovoljno zaštitne opreme za njih. Neki su suočeni s oštrim reakcijama vlasti, što podrazumeva hapšenja, pretnje i drugo - upozorili su iz Amnesti internešenala.

Tvrde da su zdravstveni radnici crne boje kože i etničkih manjina u Velikoj Britaniji, Indiji i Finskoj posebno marginalizovani.

Video: Lončar: U Srbiji je 70 zdravstvenih radnika na bolničkom lečenju, čak 500 u kućnoj izolaciji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima