Srbi u Melburnu platili 16.000 dolara kazne zbog kršenja kovid mera: Otišli nedeljom u crkvu

Otac Borislav Petrović potvrdio je da su vernici kažnjeni i izvinio se svima uz obrazloženje da je mislio da u crkvi sme da se okupi do pet osoba

  • 32
JAGODINA ZADUSNICE CRKVA Ilustracija Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U crkvi Svetog Đorđa u Saint Albansu u Melburnu, deset parohijana je kažnjeno pošto se nisu pridržavali restriktivnih mera za suzbijanje Covida-19, piše Eternitynews.com.au.

Policija je sačekala parohijane u zapadnom naselju Melburna, a potom ih je, nakon uredno obavljene nedeljne službe kaznila sa po 1.600 australijskih dolara.

Otežavajuća okolnost je i ta sto se crkva Svetog Đorđa nalazi u Opštini Brimbenk koja trenutno u Melburnu broji najveći broj žitelja pozitivnih na korona virus, a Melburn je već nedeljama u blokadi zbog povećanog broja zaraženih.

Trenutna trećestepena restrikcija zabranjuje okupljanje parohijana u bogomoljama do daljnjeg, osim u slučaju sahrane, kada može da se okupi do 10 osoba, ili venčanja, gde sme da se okupi najviše pet osoba.

Otac Borislav Petrović je potvrdio da su kazne uručene parohijanima i svim prisutnima i ujedno se izvinio uz obrazloženje da je bio sasvim siguran da ova restriktivna mera dozvoljava do pet osoba u crkvenom hramu.

Jučerašnja crkvena služba posvećena Sinakisu Arhanđelu Gabrijelu, a bilo je planirano da u periodu službe jedan po jedan parohijan može da dođe i zapali sveću.

Australijski medij piše da je otac Borislav imao dobru nameru i da je zato obezbedio osobu koja je bila pozicionirana na glavnoj kapiji ovog svetog hrama, ali je ta osoba u jednom trenutku, iz nepoznatih razloga, napustila svoju dužnost.

Tada je verovatno u hram ušao i veći broj vernika, koji su potom i kažnjeni.

Inače, od 8. jula do danas vlasti u Melburnu ispisale su više od 1.650 kazni. Samo u nedelju je kažnjeno 152 ljudi zbog nepridržavanja mera i nepoštovanja odluke zabrane okupljanje.

Video: U Nišu bogosluženje bez vernika, pojedinačno celivali ikonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    27. jul 2020 | 17:05

    Ja bi im odvalila tri puta toliko, pa nekse cesu i gde ne svrbi. Misle da su iznad zakona.

  • Bern

    27. jul 2020 | 16:50

    Oni tamo kažnjavaju a ne kao naši,vernike ne diraju zbog grehova.

  • Srba

    27. jul 2020 | 16:11

    E neka su ih kaznili,pravila su pravila a mi Srbi mislimo da smo iznad svih pa posle kuku lele velike kazne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA