≫ 

"Umiraće 10.000 dece mesečno": Zatvaranje države i škola smrtonosnije od korone?

- Posledice pandemije čine više zla deci nego sama COVID-19 bolest - kaže direktora Unicefa Henrijeta For

  • 3
Merenje temperature, deca, škola, toplomer, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zagovornici ponovnog otvaranja škola našli su saveznika u agencijama pri Ujedinjenim nacijama, pošto se pojavila nova studija koja pokazuje da deca više pate od blokade države nego od pandemije korona virusa.

- Posledice pandemije čine više zla deci nego sama COVID-19 bolest - kaže direktora Unicefa Henrijeta For, tražeći više novca kako bi se ova organizacija izborila sa nastalom krizom.

Direktor Unicefovog programa za hrana Viktor Aguajo istakao je su mališani na udari jer su “škole zatvorene, zdravstvene ustanove ne funkcionišu normalno, a i programi ishrane su disfunkcionalni”.

Forova se pridružila direktorima ustanova pri Ujedinjenim nacijama, među kojima je i prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, koji su potpisali apel u kom stoji da strategije protiv korona virusa kao što “fizičko distanciranje, zatvaranje škola, zabrana trgovine i zatvaranje zemalja” globalno utiču na ishranu i dobrobit dece.

Ovakav razvoj situacije mogao bi da poveća broj mališana koji su pod uticajem loše ishrane za još 6,7 miliona dece, a treba napomenuti da već 47 miliona dece po proceni UN pati od neadekvatne ishrane još iz perioda pre pandemije. U apelu koji je objavljen u časopisu “Lancet”, stoje sumorne pretpostavke da bi ovo moglo da izazove dodatnih 10.000 smrti dece svakog meseca u narednih godinu dana, prenosi “Raša tudej”.

Ove pretpostavke temelje se na studiji naučnika različitih naučnih ustanova, kao što su “International Food Policy Research Institute (IFPRI)” iz Vašingtona i “Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health” iz Baltimora.

Posle analize 118 zemalja sa niskim i srednjim primanjima, istraživači su utvrdili da probleme koje izaziva strategija protiv korona virusa može da ugrozi na milione porodice. Rigorozne mere protiv koronavirusa utiču na četiri od pet osoba u Južnoj Aziji, kao i deo Afrike koji se nalazi južno od pustinje Sahara.

Posebno su na udaru deca do pet godina starosti. Zatvaranje država i druge mere protiv pandemije koronavirusa mogle bi da naprave dugogodišnje posledice po obrazovanje, povećaju rizike od hroničnih bolesti, ali i rast i razvoj dece, stoji u objavi.

Video: Dr Kon o stvaranju kolektivnog imuniteta: Mi smo hteli da škole duže rade, ali naišli smo na otpor

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    29. jul 2020 | 11:37

    Kad mogu radnici na posao mogu deca i u skolu!!

  • marko

    29. jul 2020 | 12:38

    Deca ni ove godine nisu išla u školu, malo štrajkovi nastavnika, malo korona, malo nešto treće.... I na kraju su od cele školske godine išla ukupno mesec dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA