SZO: Posledice korona virusa osećaće se narednih decenija

Iako se o virusu sada zna više, još nema odgovora na mnoga pitanja, a stanovništvo je i dalje ranjivo, rekao je Tedros, prenosi Rojters.

  • 4
Tedros Adhanom Ghebreyesus, Tedros Adhanom Gebrejesus. Foto: Tanjug/AP

Globalna epidemija korona virusa je katastrofa čije će posledice dugo trajati, upozorio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

- Ova pandemija je zdravstvena kriza koja se događa jednom u 100 godina, a čije će se posledice osećati narednih decenija - rekao je Tedros na sastanku odbora SZO za vanredne situacije.

Iako se o virusu sada zna više, još nema odgovora na mnoga pitanja, a stanovništvo je i dalje ranjivo, rekao je Tedros, prenosi Rojters.

- Rani rezultati istraživanja antitela pokazuju istu sliku: većina svetske populacije i dalje je podložna virusu - kazao je on.

Mnoge zemlje koje su verovale da je najgore prošlo, sada se bore sa novim žarištima, a neke koje su bile manje efikasne u prvim nedeljama pandemije, sada se suočavaju sa rastom broja slučajeva i žrtava, poručio je generalni direktor SZO.

Širom sveta korona virusom zaraženo je 17 miliona ljudi, a bolest je odnela više od 670.000 života.

(Telegraf.s/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA