≫ 

Vatrogasci žrtve izvukli iz požara, pa ih ostavili da leže u hodniku: Snimak izazvao bes građana

Šefovi vatrogasne službe u Njujorku kažu da su ispoštovani svi protokoli i da su povređeni živi, što je, kako ističu, najvažnije

  • 0
Njujork, vatrogasci Youtube/Printscreen
Njujork, vatrogasci Youtube/Printscreen

Pripadnici Vatrogasne službe u Njujorku spasli su tri osobe koje su teško povređene u požaru koji je 22. jula u jutarnjim satima izbio u jednoj zgradi u Bruklinu. Građani bi ih slavili kao heroje da se nije pojavio snimak na kom se vidi kako su povređene stanare ostavili da leže u hodnikku bez svesti i sa brojnim ranama po telu leže pre nego što su doveli pomoć.

Vatrogasci su naime, oko 6.50 časova dobili poziv da je izbio požar u jednom stanu u zgradi u Bruklinu i ubrzo su stigli na lice mesta. U akciji koja je usledila, oni su izvukli troje teško povređenih stanara, koji su potom transportovani u bolnicu. Međutim, ispostavilo se da su povređeni na pomoć lekara čekali duže nego što je to bilo neophodno, pošto se na snimku vidi kako ih vatrogasci ostavljaju da leže u hodniku i dalje lagano premeštaju creva.

Prvo su u hodnik dovukli ženu bez svesti sa vidljivim opetkotinama na vratu i rukama. Nju su položili na mokar pod i nastavili dalje. Posle nekoliko trenutaka niz stepenice su sneli muškarca i još jednu ženu koja je imala opekotine u predelu stomaka.

Džošua Skari (25), jedan od povređenih u požaru, bez svesti je spušten do hodnika, a potom su ga vukli preko creva dok su mu glava, ruke i noge poskakivali.

Njih desetak je ulazilo i izlazilo iz hodnika kao da povređeni ne leže na zemlji. Sve to je trajalo nekoliko minuta. Građani su poludeli kada su videli ovaj snimak.

- Snimak je stvarno potresan. Ne znam da li to tako treba, ali mislim da je trebalo bolje da se ophode prema njima i ranije da ih prevezu - rekao je komšija povređenih.

U vatrogasnoj službi tvrde da je sve uređeno po pravilniku.

- Vatrogasci su otišli da uzmu opremu i jesu se pobrinuli za povrđene. Rezultat toga su tri spasena života - rekao je Tomas Ričardson, šef Vatrogasne brigade, nakon što se pojavio sporni snimak.

On je istakao da video snimak možda "ne izgleda lepo", ali napomenuo da građani nisu ni svesni kako izgleda kada se nađete u požaru.

"Hvala im što su mi spasli život, ali ovo je poražavajuće"

Džošua ne mari za snimak, kaže da je do neba zahvalan vatrogascima što je živ. Međutim, teško mu je palo što je morao da gleda kako njegovu majku i devojku koje su takođe povređene u požaru, vuku kao da su džakovi.

- Očajan sam. Da vidite kako vas tako vuku... Da su nas bar stavili na nosila, a ne tako da nas samo spuste na pod - rekoa je Džošua.

Njegova devojka puštena je pre tri dana iz bolnice. Zadobila je teške opekotine lica i ruku. Džošuova majka Tavana Skari (55) je i dalje u kritičnom stanju i intubirana je.

Šef vatrogasne službe je rekao da su vatrogasci ispoštovali proceduru i da su sve žrtve bezbedno prevezene u bolnicu.

S druge strane, pojedini vatrogasci koji više nisu u službi, šokirani su onim što su videli na snimku. Kažu da u takvim situacijama odlučuju sekunde i da ne smeju da zamisle šta će se dogoditi ukoliko Tavana podlegne povredama.

- Ne vidim da se iko potrudio da im pruži medicinsku pomoć, da im da veštačko disanje. Svaka sekunda je tu ključna, ne možeš samo da sediš i čekaš. Trebalo je odmah da ih iznesu napolje - rekao je jedan njujorški vatrogasac koji je u penziji.

Hitna ispred zgrade čekala skoro pet minuta

Naravno, odmah su se oglasili i pripadnici Udruženja za zaštitu prava Afroamerikanaca, koji sumnjaju da su vatrogasci tako postupali prema povređenima samo zato što su druge boje kože.

Istraga je pokazala da je prvo ambulantno vozilo stiglo na lice mesta u 7.02, do tog trenutka vatrogasci su Tavanu već bili spustili u hodnik. Njen sin donesen je dva minuta kasnije, a ubrzo i njegova devojka.

Tek u 7.06 su dve žene stavili na nosila i izneli napolje.

Video: Spasavali živu glavu: Izašli na teren da gase vatru, ali ih je u tome sprečio bik!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA