≫ 

Uragan Lora ubio 6 osoba: Svi poginuli od pada stabla u najsnažnojoj oluji koju pamti Luizijana

Lora je bila praćena vetrovima brzine od 240 kilometara na sat kao uragan četvrte kategorije od maksimalno pet

  • 0
Uragan Lora Foto: Tanjug/AP

Najmanje šest osoba poginulo je od posledica udara uragana Lora na području američke države Luizijane, saopštili su lokalni zvaničnici.

Džon Bel Edvards, guverner Luizijane, objavio je da su svi građani poginuli od posledica pada stabala. Među stradalima je 14-ogodišnja devojčica iz grada Lisvila, i troje meštana Vernana, Džeksona i Akadije.

Edvards je rekao da su trenutni prioriteti potraga za ugroženima i spasavanje, uz obezbeđivanje smeštaja za građane kojim su uništeni domovi.

Uragan Lora spustio se na saveznu državu Luizijanu kao jedna od najsnažnijih oluja, koja je ikada pogodila Sjedinjene Države, javlja Glas Amerike, a prenosi Tanjug.

Edvards i guverner Teksasa Greg Abot naveli su da su angažovali spasilačke ekipe. Ebot je rekao da su zbog evakuacije hiljada ljudi sprečeni smrtni slučajevi u njegovoj državi, dok je Edvards poručio da vlasti Luizijane tek procenjuju štetu.

Guverner Luizijane je na Tviteru upozorio stanovnike tri zajednice na jugozapadu da ne izlaze iz kuće i da zatvore prozore i vrata, zbog opasnog dima koji se izdigao posle požara u jednoj fabrici u području pogođenom uraganom.

Vlasti su saopštile da je iz fabrike kompanije "BioLab", koja proizvodi hemikalije koje se koriste u sredstvima za čišćenje, procureo hlor.

Kada je udarila u kopno, blizu gradića Kameron u Luizijani, Lora je bila praćena vetrovima brzine od 240 kilometara na sat kao uragan četvrte kategorije od maksimalno pet. U četvrtak je oslabila u prvu kategoriju sa vetrovima brzine od 140 kilometara na sat, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Elektroenergetske kompanije prijavile su da je više od 600.000 domaćinstava i poslova trenutno bez struje. Oluja se kreće i ka središtu američke naftne industrije, zbog čega su rafinerije obustavile proizvodnju.

Put kojim se Lora kreće je potez na kojem živi oko četiri miliona ljudi, od kojih je većina morala da se evakuiše. Policija je apelovala na ljude da se sklone i saopštila da će joj biti potrebno i nekoliko sati da bezbedno krene u potragu i spasavanje onih koji ostanu.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp najavio je da će posetiti obalsko područje države Luizijanu i Teksas tokom predstojećeg vikenda, nakon udara uragana Lora.

Video: Kako bi izgledalo da uragan Dorjan pređe preko Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA