• 1

Evropski grad postaje "nova Lombardija": Doktori strahuju da će morati da biraju ko će da živi

, Telegraf

Bolnički kreveti puni su pacijenata, doktori upozoravaju da ima i puno mladih i da će morati da donose očajničke odluke

  • 1
Lijež Belgija koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Specijalista za intenzivnu negu u najteže pogođenoj regiji korona virusom u Belgiji rekao je da se plaši trenutka kada će bolnica postati puna pacijenata, a on će morati da izabere ko će da živi, a ko da umre.

Dr Loren Džedot rekao je za Sky News da je situacija postala toliko loša u Liježu, zbog čega ga mnogi zovu "novom Lombardijom", prema italijanskom regionu koji je bio najteže pogođen u prvom talasu korona virusa.

On radi u bolnici u Liježu koja ima jedno od najvećih odeljenja intenzivne nege u srcu južnog regiona Valonija - gde se bolnice bore sa velikim brojem pacijenata obolelih od kovida-19.

Svi kreveti za kovid pacijente na odeljenju su puni, a dr Džedot strahuje da će morati da donosi očajničke odluke.

- Plašim se trenutka kada će bolnica postati puna pacijenata, a mi ćemo morati da izaberemo koji će pacijenti preživeti, a koji ne - rekao je za Sky News.

U svakoj sobi u bolnici nalaze se pacijenti prikačeni na respiratore, leže na stomacima kako bi mogli da dišu.

U jednoj sobi novinari Sky News-a nailaze na užasnu scenu - pacijent je na samrti, a članovi porodice gledaju kroz prozor jer ne mogu da budu pored njega u poslednjim trenucima njegovog života.

Dr Džedot kaže kako će još mnoge porodice proći kroz užas korona krize. Slučajevi rastu velikom brzinom u svim generacijama.

- U Liježu trenutno postoji do 25 posto pozitivnih testova za sve ljude koji dođu na testiranje. Dakle, svaki četvrti test jke pozitivan. Zbog toga, s obzirom na stopu kontaminacije tokom poslednje dve ili tri nedelje, znamo da nas očekuje talas hospitalizacija - upozorio je doktor.

Kako je rekao, mora da se nabavi još kreveta za intenzivnu negu, ali, kao i u drugim teško pogođenim gradovima širom Evrope, veliki problem je pronalazak sestara i medicinskog osoblja.

Ministar zdravlja Belgije upozorio je da se zemlja približava "cunamiju" kovida-19, i možda će doći trenutak kada vlada neće moći da kontroliše šta se dešava.

U ambulantnoj stanici u Liježu, bolničari Crvenog krsta dezinfikuju svoja vozila nakon što su sumnjive pacijente sa kovidom prevezli u bolnicu.

Jedan bolničar Luka Amato rekao je kako u drugom talasu vide više mlađih pacijenata, uključujući i decu. Trenutna situacija ga veoma zabrinjava.

Amato ne veruje da će nedavne restrikcije, kao što je policijski čas, smanjiti broj obolelih.

Iste brige deli medicinsko osoblje u bolnicama širom Valonije. Oni se pripremaju za porast broja pacijenata u narednim nedeljama i nadaju se da neće stvarno postati "nova Lombardija".

Video: Strašne slike iz bolnice u Lombardiji: Pacijenti na krevetima u hodnicima, prikačeni za respiratore

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    A vi samo napadajte nas sistem koji se izborio i bori da se ovo ni priblizno nama ne dogodi.Ovo je uzas kada nema sankcija nekih.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima