≫ 

Finalna debata Trampa i Bajdena: Žestoka rasprava oko korona virusa i Severne Koreje

Održana je još jedna debata dvojice predsedničkih kandidata

  • 26
Tramp Bajden poslednja debata Foto: Tanjug/AP

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp i demokrata Džo Bajden susreli su se drugi put u poslednjoj debati pred predsedničke izbore koji se održavaju 3. novembra. Dvojica kandidata iznela su svoje stavove kada je reč o nizu pitanja, a najveća rasprava povela se oko pandemije korona virusa.

Kako je najavljeno ranije, dvojica predsedničkih kandidata nisu mogla da upadaju jedan drugom u reč, kao što je to bio slučaj u prvoj debati, s obzirom na to da je protivniku mikrofon mutiran u trenutku kada jedan od kandidata priča.

Debato su prisustvovale i njihove supruge Melanija Tramp i Džil Bajden, a o jednom trenutku "držanja za ruku" ponovo bruji svet.

Korona virus

Prva velika rasprava bila je oko korona virusa, a Bajden je napao predsednika Trampa zbog njegovih komentara oko korišćenja sredstva za dezinfekciju.

- Šta je predsednik rekao? Rekao je da ne brinemo, da će nestati. Da će otići do Uskrsa. Ne brinite... možda ubrizgajte izbeljivač - naveo je Bajden.

Tramp je na to odgovorio da se šalio.

Džo Bajden je iskritikovao način na koji se predsednik Tramp nosio sa pandemijom korona virusa.

- Svako ko je odgovoran za ne preduzimanje kontrole, zapravo... svako ko je odgovoran za toliko mnogo smrtnih slučajeva ne bi trebalo da ostane predsednik Sjedinjenih Američkih Država - rekao je demokrata.

Takođe, on je izrazio strah da "najgore tek dolazi", te da zemlju očekuje "mračna zima", a da Tramp nema jasan plan da li će vakcine da budu dostupne većini Amerikanaca pre sredine sledeće godine.

Takođe, govorilo se o Njujorku, američkoj državi koja je možda i najteže pogođena epidemijom, a dvojica kandidata se nisu saglasila oko toga kako je ova država odgovorila na haos.

Tramp Bajden poslednja debata Foto: Tanjug/AP

Tramp je nazvao Njujork "gradom duhova" gde restorani "umiru" zbog zatvaranja koje predvodi "demokratska vlada".

- Ako pogledate šta se događa sa Njujorkom, to je gra duhova. I kada pričate o pleksiglasu, restorani umiru. To su poslovi koji nemaju novca. Stavljanje pleksiglasa je izuzetno skupo i to nije rešenje. Mislim, sedećete tamo u kocki okruženi plastikom? Ti poslovi umiru, Džo. Ne možete to da uradite ljudima. Jednostavno ne možete, pogledajte šta se događa sa Njujorkom i šta se događa sa mojim gradom godinama unazad. Svi odlaze iz Njujorka - naveo je Tramp.

Bajden je odgovorio da Njujork polako prevazilazi broj obolelih od korona virusa, odnosno rekao je da se obrati pažnja na to kako je Njujork uspeo da "smanji krivulju" kada je reč o umrlima tokom epidemije.

- Ne gledam ja na ovo kao što on gleda, plave i crvene države. Sve su to Sjedinjene Države. Vidite svete države koje imaju skok obolelih. To su crvene države (aludira na republikance). To su države na srednjem zapadu, tamo se događa značajan rast. Ali to su sve Amerikanci i sve što treba da uradimo je je da im pod broj jedan kažemo da noe maske - rekao je Bajden.

Tramp je dodao da ne može "njegova nacija da bude zatvorena".

- Mi ne možemo sebe da zaključamo u podrum, kao što to Džo čini - naveo je Tramp.

Severna Koreja

Jedna od tema bili su i odnosi SAD sa Severnom Korejom, a Tramp je naveo da ima veoma dobre odnose sa tamošnjim liderom Kim Džong Unom.

- Imam veoma dobre odnose sa njim. Drugačiji je, ali on verovatno to misli za mene. Imamo drugačiju vrstu odnosa, veoma dobar odnos. Nema rata - rekao je on.

Sa druge strane, bivši potpredsednik je zamerio Trampu što legitimizuje postupke severnokorejskog vođe i ove zatvorene nacije. Bajden kaže da bi se sa Kim Džong Unom sastao jedino u slučaju da Korejac prihvati zahtev za smanjivanje nuklernog kapaciteta ze zemlje.

- Korejsko poluostrvo trebalo bi da bude zona bez nuklernog naoružanja - rekao je Bajden.

Tramp je inače dodao da Kim Džong Un nije voleo Baraka Obamu, na šta mu je Bajden odgovorio da je "Amerika imala dobre odnose i sa Hitlerom dok nije napao Evropu".

Imigracije

Debata dvojice kandidata povela se i oko toga kako je više od 500 dece ostalo neujedinjeno sa svojim roditeljima pošto su u prethodnih nekoliko godina razdvojeni na američkoj granici.

- Decu su ovde doveli loši ljudi, karteli su koristili decu da uđu u našu zemlju. Sada imamo čvrstu granicu, čvrstiju nego što smo ikada pre imali. Imamo novi zid. Vidite brojeve. Puštamo ljude unutra, ali moraju da dođu legalno - naveo je Tramp.

On je dodao da postoji plan ujedinjenja te dece sa njihovim roditeljima i da se na njemu radi "veoma naporno".

Bajden je izvratio rečima da su akcije Trampove administracije "kriminalne".

- Preko 500 dece došlo je sa roditeljima. Razdvojili su ih na granici. Mi smo strogi, jaki. Pogodite šta. Njihovi roditelji su bili sa njima, razdvojeni su, deca su im uzeta iz ruku i sada ne mogu da nađu preko 500 parova tih roditelja čija su deca sama. Nigde ne mogu da odu. To je kriminal - naveo je Bajden.

Iran i Rusija

Predsednički kandati upitani su tokom debate da daju komentar i vezi sa nedavnim izveštajima da postoji pretnja od iranskog i ruskog mešanja u izbore, odnosno da te zemlje prikupljaju informacije o registraciji birača.

Bajden je naveo da će bilo koja zemlja koja se umeša u američke izbore "platiti cenu".

- Ako budem izabran, oni će platiti cenu. Oni se mešaju u američki integritet - rekao je Bajden aludirajući na Kinu, Rusiju i Iran.

Nekadašnji potpredsednik takođe je optužio Trampa da se ne suočava sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u vezi sa informacijama da je Trampov advokat Rudi Đulijani nedavno bio meta ruskog širenja dezinformacija.

- I onda saznatejete da je sve što Rusija želi da osigura da ja ne budem izabran za predsednika SAD zato što znaju da ih ja znam. I oni znaju mene - naveo je Bajden.

Tramp je u odgovoru na ovo skrenuo pažnju da detalje oko navodnih poslova Bajednovog sina Hantera u Ukrajini.

Takođe je rekao da je informisan o nedavnom pokušaju mešanja u izbore.

Hanter Bajden

Nakon nedavnog skandala u koji je umešan Bajdenov sin Hanter, predsenički kandidat kaže da njegov sin nije napravio ništa loše.

Bajden tvrdi da Hanter nije zaradio novac, te da je od Kine zaradio jedino Tramp.

Na pitanje koje je postavljeno Trampu a koje se tiče njegovog bankarskog računa u Kini, Tramp kaže da on ima račune svuda.

- Razmišjao sam o poslovanju u Kini, ali mi se nije svidelo i zatvorio sam račun. Zatvoren je pre nego što sam se kandidovao. Velika je razlika. Njegovi su se bogatili dok je on još bio potpredsednik - naveo je Tramp.

Tramp Bajden poslednja debata Foto: Tanjug/AP

Problem rasizma

Set pitanja bio je postavljen i oko rasa u Americi, a Bajden je upitan da prokomentariše zašto se Afroamerikanci boje za živote svoje dece.

- Moja ćerka je socijalna radnica i nikada nisam morao da objašnjavam da kada vas policajac zaustavi stavite ruke na volan. Afroamerikanac to mora, nezavisno da li je bogat ili siromašan jer je institucionalni rasizam u Americi činjenica - rekao je Bajden.

Na to je Tramp rekao da je Bajden 40 godina u politici i da nije uradio ništa za afroameričku zajednicu.

- Niko kao Tramp, možda Abraham Linkoln, nije pomogao Afroamerikancima kao ja. Niko nije uradio ono što sam uradio ja - naveo je predsednik.

Video: Tramp se oporavio od korone, pa zamešao kukovima ispred pristalica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    23. oktobar 2020 | 05:55

    NAJPOSTENIJE i najkraće, Tramp, je jedini presednik Amerike koji u poslednjih 50 godina nije vodio ratove. Drugo, ekonomiju Drzave kao provereni biznismen u najtezim vremenima vodio je maestralno. Jer je on celog zivota radio i uspesno vodio svoju Firmu. A, to oko pandemije i tu je odmah preduzeo mere i nije dosli do eskalacije, kao kod vecih sila!? I na kraju, svi Srbi u dijaspori, pa i samoj Srbiji, glasace za Trampa najmanje 90 posto?!

  • Kratko

    23. oktobar 2020 | 08:08

    U čijim redovima su ti koji su odgovorni za virus, ratove i svo zlo na ovoj planeti?! Naravno Bajdenova ekipa! Glasati za njega i njegovu kliku, je kao da si sam sebi presudio smrtnu kaznu!

  • Aca

    23. oktobar 2020 | 08:39

    Bajden -Hitler nikakve razlike nema izmedju njih dvojice!!!Ziveo Tramp 100 godina i do pobede nad fasistickom demonkratskom silom i njihovom Koronom!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA