≫ 

Evropu čeka turobna zima zbog korone: Najgore će biti u novembru, da li svima preti nova blokada?

Svetska zdravstvena organizacija saopštila da očekuje rast broja umrlih

  • 37
Mapa Evrope, zone zemalja, korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Evropski čelnici upozoravaju na turobnu predstojeću zimu u senci velikog porasta broja obolelih od kovida-19, zbog čega su mnoge zemlje uvele nove mere za borbu protiv drugog talasa pandemije, javljaju agencije.

Sve je više zemalja u Evropi i svetu koje obaraju rekorde u broju zaraženih u jednom danu. Na vrhu lestvice su i dalje Sjedinjene Američke Države s gotovo 60.000 novozaraženih u poslednja 24 sata. Ali, s obzirom na veličinu i broj stanovnika, još je mnogo gore u Francuskoj gde je brojka prvi put premašila 50.000 novih slučajeva.

U svetu se novim koronavirusom do sada zarazilo 42,9 miliona ljudi, a umrlo ih je 1,151.929.

Vest da je vakcina koje razvijaju Univerzitet Oksford i farmaceutska kompanija AstraZeneca izazvalo snažan imunosni odgovor i u starijoj i mlađoj populaciji daje nadu u trenutku kada se na severnoj hemisferi jesen polako približava zimi. Međutim, britanski ministar zdravlja Met Hankok upozorava da vakcina još nije do kraja razvijena i neće biti masovno dostupna sve do sledeće godine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je nedavno saopštila da očekuje rast broja umrlih od kovida-19 u Evropi tokom oktobra i novembra te da će ti meseci, što se tiče epidemije, biti "vrlo teški". Broj zaraženih u Evropi trenutno je u velikom porastu, a predvodi Francuska koja je u nedelju imala rekordnih 52.010 novih slučajeva korona virusa.

Na evropskom kontinentu od te je bolesti umrlo do sada više od 250.000 ljudi. SZO je u nedelju objavio da je dan ranije oboren novi rekord kad je reč o broju zaraženih korona virusom u svetu, treći dan zaredom. Po svetskim statistikama SZO, u subotu je potvrđeno 465.319 zaraženih, u petak 449.720, a u četvrtak 437.247.

Niko nije za novi lockdown

 

Vlade očajnički žele da izbegnu 'zatvaranje'. Ta je mera početkom godine zauzdala bolest, ali i nanela veliku štetu ekonomiji. Rast broja novozaraženih, kome se ne vidi kraj, primorala je mnoge zemlje da ponovo posegnu za najoštrijim epidemiološkim merama.

- Pred nama su veoma, veoma teški meseci - izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

U Nemačkoj je u ponedeljak evidentirano 8.658 novozaraženih, ali je u subotu postignut rekord s 14.714 novozaraženih u 24 sata. Iako se ta zemlja u odnosu na ostatak Evrope još dobro nosi s pandemijom i ona beleži nagli porast obolelih te je indeks poslovne klime danas pao, održavajući zabrinutost zbog pošasti koja ne jenjava.

Neki političari, poput Karla Lauterbacha (SPD), zalažu se za "veoma kratak, vremenski ograničen delimični lockdown" jer je sad poslednji trenutak da se nešto učini kako broj novozaraženih ne bi postao još veći.

Španija je još juče proglasila vanredno stanje kako bi se omogućila noćna zabrana kretanja i vlada najavljuje kako bi vanredno stanje moglo da potraje sve do maja. Noćno kretanje je zabranjeno i u 54 departmana Francuske čime je obuhvaćeno oko dve trećine stanovništva, oko 46 miliona ljudi.

Ukupan broj slučajeva zaraze u Španiji iznosi više od milion i zemlja se upravo suočava s naizgled nekontrolisanim porastom broja novozaraženih.

Haos i u Italiji

 

Italija, zemlja koja je u martu bila najteže pogođena koronakrizom, sada takođe uvodi ponovno stroge mere.

Italijanske vlasti u nedelju su donele odredbu po kojoj se do 18 sati moraju zatvoriti svi kafići i restorani, a potpuno se zatvaraju teretane, bioskopi i javni bazeni, u nastojanju da pokuša da se suzbije ponovno ubrzano širenje koronavirusa u zemlji u kojoj svakodnevna stopa zaraze ponovno doseže nove neslavne rekorde.

U subotu su vlasti izvestile o novih rekordnih 19.644 slučaja zaraze u jednom danu, kao i o 151 smrtnom slučaju. Zbog novih mera izbili su i neredi na ulicama, a vlada je posebno na udaru oštrih kritika vlasnika restorana, što najbolje ilustruje pod kakvim je pritiscima vlada premijera Đuzepea Kontea.

Novi korona virus zasenio je i predsedničku kampanju u SAD, zemlji u kojoj je od covida-19 umrlo 225.000 ljudi. Demokratski kandidat za predsednika Džo Bajden optužuje aktuelnog predsednika Donalda Trampa da je debelo zakazao u borbi protiv pandemije.

Tramp tvrdi da je napredovao u borbi protiv, kako ume da kaže, "kineskog virusa", a njegov potpredsednik Majk Pens nastavlja kampanju uprkos tome što su mu bliski saradnici pozitivni na virus.

Video: Pište monitori, pacijenti u komi, neki intubirani: Ovako izgleda crvena zona Infektivne klinike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    26. oktobar 2020 | 18:25

    Ne bojim se zbog korone, to vise ne prolazi. Nego , sta cemo sa " migrantima" , puna ih Srbija a ide zima? Sta ce raditi kad napolju bude sneg a oni gladni? Vlast se ne oglasava i sve zataskava sta rade, kakve grozote narod trpi jos i od njih po Vojvodini. Ljude koji kazu istinu javno o njima, nazivaju ekstremistima i desnicarima. Strasno !!!

  • Beogradjanin

    26. oktobar 2020 | 17:41

    Straha vise nema,dzabe se trudite sad sa ovim velikim brojkama zarazenih,niko vas ne slusa vise.

  • Dusan

    26. oktobar 2020 | 17:21

    Sve vam uzalud...Nema straha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA