Kada možemo da očekujemo rezultate izbora u Americi? Pobednika ćemo možda čekati danima

S obzirom na pandemiju korona virusa, milioni Amerikanaca glasali su putem pošte, što znači da je kašnjenje u brojanju glasova vrlo verovatno

  • 0
Izbori Amerika 2020, američki izbori glasanje SAD Foto: Tanjug/AP

Nakon što se birališta u Americi zatvore, možda ćemo morati da sačekamo još nekoliko sati, dana ili čak nedelja kako bismo saznali da li je na predsedničkim izborima pobedio Donald Tramp ili Džo Bajden.

S obzirom na pandemiju korona virusa, milioni Amerikanaca glasali su putem pošte, što znači da je kašnjenje u brojanju glasova vrlo verovatno, navodi BBC.

Kada obično stižu rezultati?

Rezultati američkih predsedničkih izbora uglavnom budu poznati u toku izborne noći, što će u Srbiji to biti noć sa 3. na 4. novembar, odnosno rani jutarnji sati u sredu.

Različite američke države prestaju sa glasanjem u različito vreme u zavisnosti od vremenske zone. Prva birališta zatvaraju se na istočnoj obali u 19 sati po lokalnom vremenu (1:00 iza ponoći po srednjoevropskom).

Nakon toga sledi prebrojavanje i objavljivanje glasova u svakoj državi. To prebrojavanje nikada nije kompletirano tokom izborne noći, ali obično ih bude dovoljno kako bi se proglasio pobednik.

Da podsetimo, pobednika SAD ne odlučuje narodno glasanje, već pobeđivanje u dovoljno američkih država. Pobednik svake države uzima određeni broj glasova elektorskog koledža koji je određen na osnovu populacije jedne države.

Da bi kandidat pobedio, potrebno je da osvoji 270 glasova elektora.

Donald Tramp je 2016. godine proglašen pobednikom oko 8:30 ujutru po našem vremenu, nakon što mu je pobeda u Viskonsinu donela tih 270 elektora.

Šta je drugačije ove godine?

Pandemija korona virusa znači da je većina ljudi glasala ranije, ili poštom ili lično. Glasovima pristiglim poštom treba više vremena da budu prebrojani s obzirom na to da treba da prođu kroz više koraka kako bi bili verifikovani.

Neke države, kao što su Florida i Ohajo, dozvoljavaju da proces počne nekoliko nedelja pre samog izbornog dana.

U tim državama je moguće proglasiti pobednika tokom izborne noći, u zavisnosti od toga koliko su blizu dvojica kandidata.

Međutim, u drugim državama kao što su Pensilvanija i Viskonsin, uranjeni glasovi se ne obrađuju do izbornog dana. Ove države bi mogle da budu ključne, a zvaničnici tvrde da bi prebrojavanje moglo da traje danima.

Zabuna sa prvim glasovima mogla bi da nastane i jer se očekuje da će više republikanaca glasati lično, dok više demorkata glasa poštom.

Pojedini glasovi stići će tek nakon izbora, što znači da bi prebrojavanje moglo zaista moglo da traje danima.

Video: Jake policijske snage obezbeđuju Trampov toranj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA