Dok svi čekaju rezultate izbora u Americi, na drugom kraju sveta se sprema građanski rat

Dok se broje glasovi, evo šta se još događa u svetu

  • 3
Etiopija Foto: Tanjug/AP

Dok svet čeka rezultate predsedničkih izbora u SAD, sve druge svetske vesti ostavljene su po strani. Za to vreme na Zapadnoj obali i dalje bukte sukobi, a jedna afrička zemlja je na pragu građanskog rata.

CNN je napravio spisak od šest svetskih vesti koje su mnogi propustili dok se broje glasovi u Pensilvaniji, Nevadi, Džordžiji i Arizoni.

Izraelske snage napale palestinske zajednice

Izraelska vojska uništila je na desetine domova palestinske zajednice na Zapadnoj obali, a 73 osobe, uključujući 41 dete ostali su bez svoje kuće.

Ujedinjene nacije su ovaj događaj nazvale "najvećim incidentom prisilnog raseljenja u poslednje četiri godine".

Izraelski koordinator vladnih aktivnosti tvrdi da da su neki objekti uništeni jer su nelegalno izgrađeni u dolini vatre.

UN su kritikovale događaj, navodeći da su neki od objekata donirani kao humanitarna pomoć.

- Nedostatak građevisnkih dozvola navodi se kao razlog, iako zbog restriktivnog i diskiminatornog režima planiranja, Palestinci gotovo nikada ne mogu da dobiju takve dozvole - rekla je Ivon Hele iz UN Programa za razvoj.

Građanski rat u Etiopiji

Premijer Etiopije Abij Ahmed naredio je raspoređivanje trupa u regioni Tigraj, što je, kako je rekao, odgovor na navodni napad Narodnooslobodilačkog fronta Tigraj (TPLF) na saveznu vojnu bazu u gradu Mekele.

On je optužio TPLF za "zločinačku poniznost i nepopusljivost" tvrdeći da su odbacili napore savezne vlade oko pomiranja i dijaloga.

Sa druge strane, predsednik Tigraja Debretsion Gembremičal za trenutnu eskalaciju krivi saveznu vladu, rekavši da region deluje u samoodbrani.

U sredu je u tom regionu vlada uvela vanredno stanje, što joj daje široka bezbednosna ovlašćenja.

Tenzije su počele u avgustu kada je Abijeva vlada odložila zakazane izbore zbog rizika od širenja korona virusa, a onda je Tigraj u septembru održao vlastite izbore.

Prodaja dronova UAE

Američki Stejt department izvestio je u četvrtak Kongres o nameri Trampove administracije da proda 18 vojnih dronova MQ-9B Ujedinjenim Arapskim Emiratima za procenjenih 2,9 milijardi dolara, saznaje CNN.

Planirana je i prodaja municije i raketa, rekao je neimenovani zvaničnik.

Vest je usledila samo nedelju dana nakon što je Tramp neformalno obavestio Kongres o nameravanoj prodaji 50 aviona F-35 ovoj bogatoj zalivskoj zemlji.

Prodaja bi mogla da bude formalizovana u narednih nekoliko meseci.

Tanzanija predsednik Foto: Tanjug/AP

Predsednik Tanzanije položio zakletvu nakon spornog glasanja

Predsednik Tanzanije Džon Magufuli položio je u četvrtak zakletvu za drugi petogodišnji mandat, uprkos pozivu opozicije da se izbori ponove, navodeći da su bile zastupljene brojne nepravilnosti.

Glasanje 28. oktobra bilo je naruđeno hapšenjima kandidata i demonstranata, širokim blokiranjem društvenih medija.

Magufuli je vraćen na funkviju sa 84 odsto glasova, a u ponedeljak je uhapšen Friman Mbove, lider glave opozicione stranke Čadema, zajedno sa još četiri opoziciona lidera koji su pozivali na demonstracije.

Uhapšen novinar

Arnab Gosvami, osnivač televizije Reublic TV i poznato TV lice uhapšen je u svom domu u Mumbaju u sredu zbog navodne umešanosti u smrt Anvaja Naika, koji je izršio samoubistvo 2018. godine.

Naikova supruga je u maju objavila video u kom je optužila Gosvamija da je uticao da dođe do tragedije jer nije isplatio Naiku posao koji je uradio dizjaniranjem pomenute TV stanice.

U poruci koju je ostavio okrivio je Gosvamija i još dve osobe da mu duguju 726.000 dolara.

Njih trojica negiraju optužbe, a prema tvrdnjama Republic TV hapšenje ima veze sa "širom praksom protiv nezavisnih novinara i nezavisnih novinskih organizacija".

Putin na putu da dobije doživotni imunitet

Ruski poslanici podneli su nacrt zakona kojim će bivšim predsednicima da bude odobren doživotni imunitet od krivičnog gonjenja, izveštava TASS.

Video: Napeto prebrojavanje glasova i dalje traje: Pensilvanija ključna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antap

    7. novembar 2020 | 09:33

    Sad će moćnici preko ove marionete da uvode demokratije po svetu. Čekali su pune četiri godine.

  • Ras

    7. novembar 2020 | 13:02

    Ja sam za hitan povratak obaveznog vojnog roka,ukidanje svih nvo organizacija i stranih agencija,ukidanje ljudskih prava na koja se pozivaju lgbt zajednice,obavezno izvodenje vežbi civilne zastite za sve pokrwtne gradane Srbije i promenu zakona o naoruzavanju gradana tj kakse dobijanje dozvole za kupovinu i nosenje oruzja kao i regulaciju zakona o samoodbrani,sredivanje svih i pravljenje novih atomskih sklonista,jacanje i p9većavanje broja vojnika na granicama,pravljenje novih jararni i baza na strateskim mestima i kupovina naoruzanja,obezbedivanje izvorista vode itd,itd.Ono sto sada zvuci debilno,paranoicno i smesno vrlo brzo ima dobrih izgleda da postane stvarnost a daj Bože da ja gresim i pristajem da budem predmet podsmeha samo da ne bude kako mislim da ce biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA